Awokado-niezwykły owoc.

Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Awokado-niezwykły owoc.

Postautor: Paula » 20 maja 2021, 11:29

Niezwykłe awokado: właściwości zdrowotne, które Cię zaskoczą.
https://youtu.be/bKqQdkWuGQc
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Awokado-niezwykły owoc.

Postautor: Paula » 20 maja 2021, 12:14

Nie byłabym sobą, gdybym nie przyczepiła się do wymianki o oleju z awokado, o którym mowa pod koniec powyższego filmu. :lol:
I to zdanie o smażeniu na takich olejach, brrr... :lol:
Do smażenia to tylko dobrej jakości smalec(najlepiej gęsi), olej kokosowy albo porządne masło klarowane.
Ja osobiście polecam owoc awokado, a oleje najlepszej jakości to już dobrze wiecie, gdzie kupować. :D
Natomiast poniżej zamieszczę Wam jeszcze informacje ze strony dr Mercoli odnośnie właśnie jakości olejów dostępnych w sklepach.


Według dr. Mercoli

"Od lat wiadomo, że większość oliw z oliwek na rynku jest rozcieńczana tańszymi (i bardziej szkodliwymi) olejami. Natomiast niedawno opublikowany raport opublikowany w czasopiśmie Food Control ostrzega, że czystość i jakość oleju z awokado sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych jest co najmniej wątpliwa oraz że pilnie potrzebne są standardy ochrony konsumentów i prawdziwych producentów.

Zafałszowany olej z awokado jest powszechny
Według raportu Food Control zdecydowana większość dostępnych na rynku olejów z awokado oznaczonych jako „extra virgin” i „rafinowany” jest w rzeczywistości zafałszowana i złej jakości; Stwierdzono, że 82% zjełczało przed upływem daty ważności.

3 z 22 olejów nie były nawet olejem z awokado, ale czymś zupełnie innym (prawdopodobnie olejem sojowym). Współautorka raportu, Selina Wang, powiedziała w wywiadzie dla Olive Oil Times, że chociaż spodziewała się „pewnego procentu oszustw”, była zszokowana, gdy znalazła kilka przypadków 100% zafałszowania. Jak zauważono w raporcie:

„W tym badaniu przeanalizowano oleje z awokado dostępne obecnie na rynku w USA w celu oceny ich jakości (np. zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, liczby nadtlenkowej, absorpcji UV, witaminy E) i czystości (np. kwasów tłuszczowych, steroli, triacylogliceroli).

Nasze wyniki wykazały, że większość próbek komercyjnych została utleniona przed upływem daty ważności podanej na butelce. Ponadto zafałszowanie olejem sojowym na poziomach zbliżonych do 100% zostało potwierdzone w dwóch produktach oznaczonych jako „ekstra virgin” i jednym „rafinowanym” oleju”.

Jak ocenia się czystość i jakość oleju?
Jak wyjaśniono w raporcie Food Control, olej uważa się za autentyczny i czysty, gdy nie dodano do niego żadnych dodatków ani innych olejów, a zawartość produktu jest zgodna z informacjami podanymi na etykiecie.

Jakość obejmuje informacje na temat surowca (jakość zastosowanego awokado), zastosowanego procesu ekstrakcji i przechowywania, ale „jest głównie związana z poziomem hydrolizy owoców i utleniania oleju”. Dzięki temu raportowi autorzy zaczęli kompilować bazę danych „w celu opracowania standardów dla tej branży”.

W sumie pobrano 22 próbki oleju z awokado z sześciu sklepów spożywczych i dwóch źródeł internetowych, obejmujących główne marki i rodzaje olejów, w tym ekstra virgin / nierafinowane i rafinowane oleje. Krajami pochodzenia badanych produktów są Kalifornia, Meksyk, Brazylia i Hiszpania.

Większość próbek była niskiej jakości… Prawdopodobnie wynikało to z niewłaściwego lub długotrwałego przechowywania, używania uszkodzonych lub zgniłych owoców lub ekstremalnych i trudnych warunków przetwarzania.

Chociaż poprzedni naukowcy sugerowali, że zdrowa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) powinna wynosić od 0,1% do 0,55% w przypadku rafinowanych olejów z awokado, w 3 z 22 próbek wartość FFA wynosiła prawie 2,5%. Oleje z awokado z pierwszego tłoczenia miały zakres FFA między 0,03% a 2,69%, przy ogólnej średniej 1,31%.

Według autorów, podwyższone poziomy FFA mogą wynikać z niskiej jakości owoców i/lub złego obchodzenia się z nimi podczas przetwarzania.

„Niezdrowe owoce, które są uszkodzone, poobijane, przejrzałe, zarażone owadami; dłuższy czas między zbiorem a przetwarzaniem; przegrzanie podczas przetwarzania to czynniki, które mogą przyczynić się do wzrostu poziomu FFA” – zauważyli autorzy.

Aby ułatwić zrozumienie tego zagadnienia, jestem pewien, że otworzyłeś kiedyś przejrzałe awokado i zauważyłeś, że w takim owocu dojrzały zielony kolor awokado zmienił się w bardzo ciemny, prawie czarny kolor. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że całe awokado, które zamierzasz spożyć, przetworzyć lub zamienić w olej, jest zupełnie czarne? Właśnie to spożywasz, kupując zjełczały olej z awokado.

Wysoki poziom utlenienia oleju jest powszechny
Gdy olej jest wystawiony na działanie tlenu, tworzą się nadtlenki i inne produkty utleniania, nadając mu w ten sposób niepożądany zapach i smak. Chociaż nie tak wysoka jak wartości FFA, tendencja do wysokiego poziomu utlenienia oleju również była widoczna. Innymi słowy, wiele olejów zjełczało na długo przed upływem daty ważności.

Oczekiwano, że olej z awokado z pierwszego tłoczenia będzie miał najwyższy poziom utlenienia, ponieważ proces rafinacji usuwa nadtlenki. Mimo to, wiele rafinowanych olejów miało wyższe niż oczekiwano poziomy nadtlenków. W rzeczywistości wszystkie próbki, oprócz trzech, były powyżej pułapu ustalonego przez meksykański CODEX.

Nic dziwnego, że 3 próbki o najwyższym poziomie nadtlenku były przechowywane w przezroczystej, a nie zabarwionej butelce. Ma to sens, ponieważ barwione szkło chroni przed fotoutlenianiem.

Czas przechowywania również przyczynia się do większego utleniania. Im dłużej olej jest przechowywany, tym większe jest prawdopodobieństwo utlenienia, dlatego zawsze należy sprawdzić termin produkcji i/lub przydatności do spożycia. Niestety wyższa cena nie gwarantuje lepszej jakości, ponieważ najdroższy olej oceniany w tym przeglądzie miał najwyższą wartość peroksydacji."
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1711
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Awokado-niezwykły owoc.

Postautor: sowka » 21 maja 2021, 10:44

Bardzo lubię avokado
ważny aspekt - avokado jest szkodliwe dla zwierząt ?
PAPUZIA TELEWIZJA - https://www.youtube.com/watch?v=4R9baomzikk
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Awokado-niezwykły owoc.

Postautor: Paula » 08 lis 2021, 19:43

Kolejne ciekawe właściwości awokado.
https://youtu.be/MhUPHJbr7A4
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Rina
Posty: 1
Rejestracja: 26 sie 2022, 23:01

Re: Awokado-niezwykły owoc.

Postautor: Rina » 19 wrz 2022, 15:41

Nawet nie oczekiwałam, że z jakością olejów mogą być aż takie problemy. Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawe i pouczające, teraz będę musiała poszukać, które firmy w Polsce są najlepsze pod tym względem ;) Poza tym ostatnio przeczytałam artykuł, który wspomina o zdrowotnych właściwościach awokado dla dziecka. Pomyślałam, że warto się nim podzielić także proszę https://zabawkaiwyprawka.pl/blog/post/awokado-dla-niemowlaka-od-kiedy-wlasciwosci. To całkiem ciekawe, szczególnie gdy chodzi o rozszerzanie diety maluszka o nowe potrawy czy ogółem produkty.

Wróć do „Dieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości