Złoty Tulipan

Albicelestes87
Posty: 1
Rejestracja: 06 mar 2023, 20:44

Re: Złoty Tulipan

Postautor: Albicelestes87 » 17 mar 2023, 23:38

Witam,

Bardzo chętnie skorzystam z możliwości uczestnictwa w najbliższej prelekcji
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Złoty Tulipan

Postautor: Bow1 » 26 paź 2023, 16:51

Soplówka jeżowata (hericium erinaceuss)
– grzyb jadalny z rodziny soplówkowatych.
Źródło żelaza, cynku, miedzi, germanu potasu, polisacharydów (beta-glukany), hericenonów, erinacyn.
Soplówka jeżowata właściwości
• zdolność do regeneracji układu nerwowego,
• wywoływania syntezy czynnika wzrostu nerwów (NGF).
• wpływa na poziom koncentracji,
• pamięć,
• poprawia pracę i zdolności umysłowe mózgu,
• samopoczucie
• jakość snu,
• zmniejszają poziom rozdrażnienia.
• aktywują układ odpornościowy, zwiększając aktywność mikrofagów i komórek NK (Natural Killer), usuwających komórki niepożądane.
• mogą obniżyć ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.
• skutecznie zwalczają skutki działania stresu oksydacyjnego (wolne rodniki).

Dlaczego Amanita Muscaria i Soplówka Jeżowata to najlepsze połączenie na świecie? I dlaczego tak skutecznie te połączenie leczy ponad 200 chorób? Ponieważ synergia tych dwóch składników wpływa kompleksowo na cały organizm, regenerując, oczyszczając i lecząc, a przy tym odmładzając całe ciało.
Grzyby te używane były w tradycyjnej chińskiej,japońskiej i słowiańskiej medycynie od wieków. Są one również spożywane w wielu azjatyckich krajach, takich jak Korea czy Indie.
Oprócz witamin i minerałów, soplówka jeżowata również zawiera szczególne związki, takie jak hericeriny, erinaciny, erinaceolaktony oraz pewne glikoproteiny i polisachaydy.

Składniki i ekstrakty soplówki jeżowatej mają udowodnione działanie antybiotyczne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne oraz obniżające glukozę i tłuszcz. Grzyb ten również chroni przed wrzodami żołądka, łagodzi stany lękowe i depresję, poprawia funkcje poznawcze, łagodzi zmęczenie i ma właściwości zapobiegające starzeniu, tak jak Amanita.
Wszystkie te korzystne działania są oparte na trzech właściwościach tych grzybów: łagodzenie stanów zapalnych, właściwości antyoksydacyjne i stymulacja układu odpornościowego
Soplówka jeżowata zwalcza depresję i niepokój
W czterotygodniowym badaniu, objawy menopauzy, takie jak utrata koncentracji, drażliwość, palpitacje i niepokój zostały zdecydowanie złagodzone przy kuracji wyciągiem z soplówki jeżowatej. Zredukowanie tych objawów również poprawiło jakość snu, dlatego w połączeniu z Amanitą te właściwości są spotęgowane.
Stany zapalne również odgrywają pewną role w depresji, a związki zawarte w soplówce jeżowatej i Amanicie Muscarii redukują stany zapalne.
W przypadku kobiet i mężczyzn z Japonii, w wieku 50-80 lat, u których zdiagnozowano łagodne upośledzenie funkcji poznawczych, soplówka Jeżowata poprawiła je.

Amycenon, składnik soplówki jeżowatej ma antydepresyjny wpływ

Sprawdzają się w leczeniu choroby Parkinsona, terapia zredukowała dopaminergiczną utratę komórek oraz osłabiła deficyty motoryczne, wskazując, że może spowolnić rozwój choroby Parkinsona.
Amanita i Soplówka
Poprawia regenerację
nerwów
Soplówka jeżowata posiada zdolność do
regeneracji nerwów oraz poprawia
wzrost nerwów w modelach zwierzęcych,
zarówno w mózgu jak i w pozostałych
częściach organizmu.
Soplówka jeżowata promuje regenerację
nerwów po urazach kończyn.
Soplówka jeżowata promuje produkcję
czynnika wzrostu nerwu (NGF).
Soplowka i Amanita pobudza układ
odpornościowy
Związki znajdujące się w soplówce
jeżowatej poprawiają funkcje
odpornościowe poprzez podnoszenie
zarówno komórkowej odpowiedzi
odpornościowej, jak i humoralnej
odpowiedzi odpornościowej. Grzyb ten
aktywuje makrofagi i komórki NK
(Natural Killers).
Polisacharydy soplówki jeżowatej
podniosły poziom komórek Ti
makrofagów u myszy.
Soplówka jeżowata również wywołuje
dojrzewanie ludzkich komórek
dendrytycznych (komórki odpornościowe
prezentujące antygen), które mogą
wzmocnić wrodzony system
odpornościowy gospodarza. Dojrzewanie
komórek dendrytycznych jest ważnym
procesem w inicjowaniu i regulowaniu
odpowiedzi immunologicznych.
Soplówka jeżowata może
obniżyć wysoki poziom
glukozy we krwi
Soplówka jeżowata obniżyła poziom
glukozy we krwi zarówno u zdrowych
myszy jak i u tych chorych na cukrzycę
prawie o 50%.
Soplówka jeżowata również podniosła
tolerancję glukozy u myszy z cukrzycą.
U szczurów chorych na cukrzycę,
soplówka jeżowata obniżyła poziom
glukozy i podniosła poziom insuliny.
właściwości
przeciwnowotworowe
Już w roku 1992, badania donosiły, że
składniki soplówki jeżowatej wykazywały
wysoki antynowotworowy potencjał.
Składniki te przedłużały życie i
redukowały śmiertelność badanych.
zwierząt.
Soplówka jeżowata promuje odpowiedź
Th1, która jest ważna dla walki z
nowotworami.
Polisacharydy soplówki jeżowatej
również aktywują makrofagi, a wiadomejest że makrofagi biorą udział w obronie
przeciwko komórkom nowotworowym.
Soplówka jeżowata hamuje dopływ krwi
do komórek rakowych oraz migrację tych
komórek do innych organów (przerzuty).
U myszy, wyciąg z soplówki jeżowatej
spowodował śmierć komórek rakowych i
zahamował przerzuty do płuc.
Soplówka jeżowata i Amanitą Muscaria również powoduje
śmierć komórek rakowych w przypadku
białaczki, raka jelita grubego, raka
żołądka czy raka piersi
Odmładzający efekt
soplówki jeżowatej
Lipofuscyna to odpad ludzkiego i
zwierzęcego starzejącego się
metabolizmu. Jest stale akumulowany
podczas starzenia się komórek,
przyczyniając się do zaniku komórek
(wyniszczenia). Zarówno w przypadku
myszy jak i much, polisacharydy soplówki
jeżowatej znacznie zredukowały
zawartość lipofuscyny.
Z drugiej strony, dysmutaza
ponadtlenkowa (enzym, który
przekształca reaktywne formy tlenu O -
w tlen lub 02) znacznie spada z wiekiem.
Polisacharydy soplówki jeżowatej mogą
wzmagać aktywność dysmutazy
ponadtlenkowej w mózgu i w wątrobie.
Soplówka jeżowata wykazała
właściwości przeciwstarzeniowe w
ludzkich kulturach bakterii, tak jak Amanita.
Soplówka jeżowata posiada właściwości
antyoksydacyjne, które zapobiegają
chorobom związanym ze stresem
oksydacyjnym. Spożywanie gotowanego
grzyba może wyeliminować peroksydazy
i usunąć szkodliwe jony żelaza.
Soplówka jeżowata
poprawia zdrowie sercowo-
naczyniowe i metabolizm
soplówka
jeżowata obniżyła poziom całkowitego
cholesterolu, cholesterolu LDL,
trójglicerydów i fosfolipidów, a
podwyższyła poziom cholesterolu HDL.
Podobnie na wysokotłuszczowej
diecie, soplówka jeżowata ograniczyła
przybieranie na wadze, masę tłuszczu
oraz poziom trójglicerydów we krwi i
wątrobie. U myszy pozbawionych
jajników (model menopauzalny),
Soplówka jeżowata
poprawia zdrowie sercowo-
naczyniowe i metabolizm

Soplówka chroni wątrobę!
Składnik soplówki jeżowatej ochroniły
myszy przed chemicznie indukowanym
uszkodzeniem wątroby.
Soplówka jeżowata załagodziła również
uszkodzenia wątroby spowodowane
przez duże spożycie alkoholu przez
myszy, obniżając poziomy ALT, AST i MDA
we krwi.

Czy znasz ukrytą potęgę jaka jest zawarta w tych grzybach?
Czy wiesz, że mikrodozowanie grzybów takich jak np. Soplówka Jeżowata, Amanita Muscaria jest najwyżej wibracyjnym pokarmem jaki możesz sprezentować swojemu ciału, pokarm ten powoduje wzrost połączeń mózgowych, lepszą koncentrację, potrafią wyleczyć ponad 200 chorób, oczyszczają organizm w tym szyszynkę, wszystko brzmi super, to dlaczego nic o tym nie wiesz?!
-ponieważ są za darmo! i rosną w lesie, dla zmylenia okrzyknięte jako trucizna!
Tak naprawdę stosowane z powodzeniem od tysięcy lat.
Zamiast mikrodozować toksyny z pożywienia, dostarczaj codziennie minimalne dawki tych grzybów, a nigdy nie będziesz chorować...
Zastanawialiście się czym karmicie swój mózg? Albo jak go usprawnić?
Recepta jest prosta... Zbyt prosta..

Podnieś swoje wibrację, spożywając najwyżej wibrujące pożywienie na świecie - mikrodozuj Amanite Muscarie w połączeniu z Soplowką Jeżowatą

Mikrodozowanie Amanity usprawnia pracę szyszynki, której praca jest kluczem do osiągnięcia pełni zdrowia i świadomości, także świadomy, zdrowy Wolny człowieku!
Usprawnij swój umysł i szyszynkę i ją zregeneruj ...
Dobrze się bawię.
Marcin20
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2023, 19:50

Re: Złoty Tulipan

Postautor: Marcin20 » 23 gru 2023, 16:11

Witam ,czy można u Pana kupić Złotego Tulipana?
GosiaK
Posty: 22
Rejestracja: 09 maja 2017, 13:33

Re: Złoty Tulipan

Postautor: GosiaK » 15 maja 2024, 11:17

Ciekawy post. Jednak zielarze zwracają uwagę na to, ze nie powinno się stosować liofilizacji bo w tym procesie tracimy wiele prozdrowotnych substancji. Nawet przestrzegają przed tym i nakazują stosowanie produktów suszonych naturalnie Nawet na rynku można spotkać to zróżnicowanie. Nie wiem jak w przypadku grzybów bo na wykładach była mowa o liściach, kwiatach i korzeniach.

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 56 gości