Wieloletnia propaganda producentów margaryny spowodowała, że wiele ludzi uważa, ze jest ona bardzo zdrowa. Niestety w margarynie nie ma nic zdrowego. Może powodować wiele chorób metabolicznych, takich jak nowotwory, cukrzycę typu II, miażdżycę oraz nadwagę.
masło-czy-margaryna
Margaryna produkowana jest z olejów roślinnych. Powstaje w wyniki uwodornienia (utwardzenia) w większości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W procesie tym powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla naszego organizmu. Izomery trans wbudowują się w błony komórkowe, co powoduje utrudnione przechodzenie składników odżywczych oraz w drugą stronę ,wydalanie toksyn. Komórki takie umierają przez zatrucie i niedożywienie.
Udowodniono, że izomery trans są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Już jedna łyżeczka dziennie margaryny spożywana przez kobietę w ciąży, może spowodować wady płodu.
Czy specjalne margaryny obniżające cholesterol naprawdę są zdrowe?
Na rynku dostępnych jest kilka specjalnych margaryn ze sterolami i stanolami roślinnymi, które reklamowane są jako obniżające cholesterol. Są to np. margaryna flora, benecol, danacol. Sterole zawarte w tych margarynach rzeczywiście powodują obniżenie cholesterolu we krwi. Czyli można by powiedzieć, że działają. Jednak nie do końca jest to prawda. Margaryny te w domyśle, obniżając cholesterol, mają obniżać ryzyko miażdżycy i zawału serca. Jednak badania wskazują, że duże dawki steroli roślinnych zawarte w tych margarynach zwiększają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Badania te przeprowadzone były na bardzo szeroką skalę przez wiele lat. Niektóre metabolity fitosteroli mogą naśladować w organizmie typowe hormony i konkurować z nimi o receptory w komórkach ciała, modyfikując w ten sposób wiele czynności fizjologicznych.
Czy masło jest zdrowe?
Masło to dobrze przyswajalny tłuszcz mleczny powstały ze śmietany. Dobre masło powinno zawierać przynajmniej 80% tłuszczu, czyli w Polsce nazywa się je masłem extra. Należy uważać na smarowidła zawierające tłuszcze roślinne. Nie są to masła, jednak wiele osób kupuje je ponieważ są tańsze. Masło powinno się składać wyłącznie z tłuszczu i wody.
Masło składa się głównie z tłuszczów nasyconych, zawiera sporo cholesterolu, około 220 mg w 100g. Wiele osób boi się spożywania masła ze względu na ryzyko miażdżycy. Masło jednak nie powoduje miażdżycy. Jest wręcz przeciwnie. Znam kilku dietetyków, którzy leczą masłem różne choroby metaboliczne, w tym miażdżycę.
Nie należy się obawiać tłuszczu ani cholesterolu zawartego w maśle. Tłuszcze te mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Chronią bardzo ważne dla życia narządy.
Masło zawiera kwas masłowy, który pełni ważną rolę w prawidłowej gospodarce insulinowej i lipidowej organizmu, oraz hamuje namnażanie się komórek rakowych i przyspiesza śmierć komórek uszkodzonych.
Masło zawiera kwas linolowy, który hamuje procesy nowotworowe, zapobiega miażdżycy, oraz zapobiega zaburzeniom tolerancji glukozy.
Masło nie powoduje chorób metabolicznych, jest łatwo przyswajalne. Przyspiesza chudnięcie. Zawiera ono witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K1, K2.
Podsumowanie masło
Masło chroni prze chorobami serca. Tłuszcze zawarte w nim powodują szereg pro zdrowotnych reakcji w organizmie. Jedzenie masła nie ma żadnych negatywnych konsekwencji w przeciwieństwie do margaryny, która działa dokładnie odwrotnie.
Margaryna powoduje różne choroby metaboliczne, nawet ta reklamowana jako zdrowa. Wybór zawsze należy do was
Źródło: http://jak-wyleczyc-miazdzyce.pl/maslo-czy-margaryna/