Nasze top 5 suplementów ...

Awatar użytkownika
Fitoro
Posty: 372
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Fitoro » 20 sty 2021, 6:50

Zapraszam do dyskusji o tym jakie Waszym zdaniem są najważniejsze suplementy . Takie niezbędne minimum na życie w zdrowiu. Niech to będzie złota piątka dla zdrowia .
Dlaczego taki pomysł ? - ponieważ troszkę się przeraziłem jak zliczyłem ile pozycji mam w codziennym menu suplementacji z poza pożywienia. Zacząłem się zastanawiać czy może by to jakoś można uprościć.

Uważam, że jest to dość trudne zadanie ale wspólnie spróbujemy :D - same tęgie głowy w końcu tutaj się udzielają ...

W takim razie zacznę od sobie
1- astaksantyna
2-...
3-...
4-...
5-...

Póki co u mnie tak to wygląda... :?
Fitoro---> (kiszka z davidicke.pl) :D

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 586
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Paula » 20 sty 2021, 13:53

Fitoro, trudne wyzwanie. :D
Niemniej spróbuję zamieścić swoją listę, choć przyznaję, muszę ją trochę rozwinąć, nie ma innego sposobu. :lol:
Zatem:
1. Magnez.

Zaczynam od niego, ponieważ przekonałam się na własnym przykładzie, że to KRÓL ŻYCIA. :D
"Magnez, zaliczany do najcenniejszych biopierwiastków, pełni w ludzkim organizmie wyjątkową rolę. Bierze udział w przebiegu fotosyntezy, uczestniczy w ważnych reakcjach enzymatycznych. Aktywuje, jak dotychczas udało się ustalić, ponad 320 enzymów. Coraz lepsze metody badań analitycznych umożliwią zapewne odkrycie nowych właściwości tego niezwykłego pierwiastka który, jak mówił prof. Julian Aleksandrowicz, jest „królem życia“.

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się średnio 24-35 g magnezu (około 0,05 proc. wagi naszego ciała), z tego w kościach ponad 60 proc., w mięśniach szkieletowych ok. 29 proc., w tkankach miękkich - mózgu, serca i wątroby - ok. 10 proc., a w płynach międzykomórkowych ok. 1 proc. Zawartość magnezu w krwinkach czerwonych (erytrocytach) jest 3 razy większa niż w osoczu. Magnez posiada własności strukturotwórcze, bierze udział w konstrukcji błon komórkowych i innych elementów tkanek. Ten wyjątkowy pierwiastek jest czynnikiem wzrostu, decyduje o wydolności naszych układów: kostnego, nerwowego, trawiennego, krążenia, zwalcza miażdżycę, procesy starzenia się, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i jego podatność na powstanie nowotworów. Odgrywa też dużą rolę w syntezie kwasów tłuszczowych (np. otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu). Działa stabilizująco na układ nerwowy, odpręża, uspokaja, dzięki czemu nasz mózg może pracować wydajniej. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie, zmniejszające ciśnienie krwi, znoszące arytmię serca, a także przeciwdziała nadkrzepliwości krwi, czy tworzeniu się kamieni nerkowych.

W ekstremalnych przypadkach niedobór magnezu może prowadzić do nagłej śmierci. Jeśli w następstwie silnego stresu dochodzi do znacznego ubytku magnezu (poprzez mechanizm wydzielania amin biogennych w mózgu) występuje skurcz mięśni, w tym mięśnia sercowego, następuje proces niedotlenienia i serce przestaje funkcjonować. Są to zdarzenia sporadyczne, ale dotyczące również ludzi młodych.

Ciągły niedobór magnezu generuje procesy chorobowe, np. osteoporozę. W kościach zdrowego człowieka, w ok. 60 procentach zbudowanych z wapnia, którego przyswajanie jest zależne od witaminy D3, a synteza tej witaminy jest magnezozależna, powstają ubytki.

Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z pokarmów wchłania się go zaledwie 15-40 proc. Przyswajalność z pożywienia ograniczają m.in.: kwas fitynowy, szczawiowy (jarzyny i otręby zbóż), fosforowy (ryby), wolne nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i tłusty nabiał). Związki te tworzą z magnezem trwałe połączenia chemiczne, które uniemożliwiają połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu.

Na rynku mamy dziś wiele preparatów z magnezem. Trzeba jednak wiedzieć jak ich używać. W przypadku pacjentów, którzy mają niski poziom magnezu i wapnia, lekarz zaleca zwykle uzupełnianie w pierwszej kolejności wapnia. Otóż nic bardziej błędnego. Uzupełnianie trzeba zacząć od zażywania magnezu, przez pierwsze dwa czy trzy miesiące, ponieważ wapń przy niskim poziomie magnezu źle się przyswaja ze względu na niski poziom witaminy D3, która w organizmie powstaje z udziałem magnezu. Podawanie wapnia w pierwszej fazie uzupełniania niedoborów powoduje, że połączy się on z fosforanami, szczawianami i powstaną kamienie wapniowe osadzające się w nerkach. Jeśli więc zaczniemy uzupełnianie niedoborów od magnezu, to po pierwsze, wapń będzie się lepiej przyswajał i „budował“ kości, a po drugie - nie wytworzą się sole nierozpuszczalne typu szczawiany czy fosforany (powstaną natomiast tzw. jony zespolone, które są rozpuszczalnie w wodzie)."
Prof. dr hab. Alfreda Graczyk
Kierownik Pracowni Biochemii i Spektroskopii
Instytut Optoelektroniki Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie

W tym miejscu należy podkreślić ogromne znaczenie boru w przyswajaniu magnezu.

2. Jod.
Tu już myślę, że nikt nie ma wątpliwości. :D
Boguś ostatnio pięknie rozwinął temat znaczenia jodu.
Ale zamieszczę również tutaj troszkę ciekawych informacji:
"Jesteśmy zależni od jodu, ponieważ każda komórka potrzebuje działania jodu. Bez niego nie istniałoby żadne stabilne życie. Kolejne stulecie od chwili poznania zależności między pierwiastkiem, a tarczycą wykazało, że nie tylko ona potrzebuje jodu. Organy takie jak jajniki, piersi, mózg, tarczyca i prostata posiadają specjalne systemy transportowe, które filtrują jod z krwi i go magazynują. Najbardziej znanym systemem transportu jest symporter sodowo - jodowy, którego obecność udokumentowano w następujących narządach:

tarczycy,
jajnikach,
śliniankach,
prostacie,
gruczole sutkowym,
ciałku rzęskowym w oku,
splocie naczyniówkowym w mózgu,
skórze,
gruczołach łzowych,
grasicy,
nerkach.

O prawidłowym oddziaływaniu jodu na komórki decyduje nie tylko samo przyswajanie przez ciało, ale przede wszystkim optymalne działanie systemów transportowych. Dopiero po odpowiednim przeniknięciu jod może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Jod oprócz oddziaływania na narządy wykazuje, także niespecyficzne działanie immunologiczne. Ma silne działanie antyseptyczne, czyli zdolność do zwalczania bakterii, wirusów i grzybów. Poszczególne narządy organizmu potrzebują jodu w różnych dawkach i różnych formach. Niektóre układy narządów potrzebują jodu głównie w postaci związków chemicznych inne zaś w postaci molekularnej tego pierwiastka.

Właściwości jodu
Badania potwierdzają liczne właściwości jodu na nasz organizm, do najważniejszych należą:

synteza hormonów tarczycy
regulacja wzrostu i podziału komórek
ochrona przed wolnymi rodnikami
synteza hormonów płciowych
rozwój mózgu u płodu i noworodków
synteza neuroprzekaźników
ochrona przez wirusami, bakteriami i grzybami
stymulacja odporności
obrona przed komórkami nowotworowymi, zwłaszcza w okolicy tarczycy, piersi, jajników i macicy.

Jod jest jednym z tych pierwiastków, który może być stosowany w wyniku kontaktu ze skórą, podawany doustnie lub po prostu wdychany wraz z powietrzem. Prawidłowe funkcje jodu są wspierane przez kofaktory, które biorą udział w metabolizmie jodu przez tarczycę. Należą do nich kwasy tłuszczowe, selen, żelazo, witamina C, A i D. Stosowanie jodu wymaga zawsze współpracy kofaktorów.

Jod oddziałuje na komórki poprzez współdziałanie z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi. Połączenie jodu z tłuszczami nazywa się jodolipidami lub jodolaktonami. Dobranie dużych dawek kwasów omega - 3 i omega - 6 pobierane z pożywienia są niezbędne do syntezy jodolipidów, ważnych związków chemicznych, regulujących wzrost komórek.

Selen jest mikroelementem, który jest ważnym kofaktorem jodu zwłaszcza dla tarczycy. Enzymy zależne od selenu aktywują przemianę wolnych hormonów tarczycy T4 w aktywne hormony T3. Współzależne od selenu enzymy peroksydazy glutationowej mają za zadanie chronić komórki tarczycy przed szkodliwym wpływem nadtlenku wodoru, substancji chemicznej potrzebnej do produkcji hormonów tarczycy. Działa tu reguła: im więcej jodu dostarcza się komórkom tarczycy, tym wzrasta zapotrzebowanie na selen.

Żelazo wspólnie z selenem odgrywa ważną rolę w metabolizmie jodu w tarczycy. Stanowi on składowy enzym peroksydazy tarczycowej, kóry pełni ważną funkcję w produkcji hormonu tarczycy T4. Dostarczanie jodu powoduje większe zapotrzebowanie na żelazo.

Witamina C pozytywnie wpływa na symportery sodowo - jodowe i ich prawidłowe działanie. Kiedy dochodzi do ich uszkodzenia zawsze jest skuteczna terapia witaminą C.

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i można ją dostarczyć jedząc produkty zwierzęce np. wątróbka, mięso, ryby, żółtko jaja. Niedobór witaminy A pogarsza wchłanianie jodu.

Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz pozostałych tkanek ściśle ze sobą powiązanych. Witamina D magazynuje jod w tkankach, a jej niedobór może zaburzyć ten proces."

3. ZKT, Capite Humorem.
To w sumie rodzaj żywności, ale jednak niezbędny suplement. ;) Najważniejsza zaleta to budowanie dobrej jakości błon komórkowych, które jak wiemy są mózgiem komórki. To zaledwie jedna pozytywna cecha, jest ich znacznie więcej. Jednak nawet ta jedna pokazuje, że nie ma dobrego zdrowia bez odpowiednich kwasów tłuszczowych.

4. NAC, czyli N-Acetyl-L-Cysteina.
Niezbędna w redukcji stresu oksydacyjnego poprzez udział w tworzeniu glutationu. I tu absolutnie nie możemy zapomnieć o witaminie C, która jest "regenerowana" przez glutation i dzięki temu zwiększa się jej potencjał antyoksydacyjny. Natomiast w celu "regeneracji" glutationu należy pamiętać o podniesieniu poziomu NADH przy pomocy witaminy B3.

5. Tzw. ADEK, a więc witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

I tu w zasadzie lista najważniejszych suplementów powinna się skończyć, jednak moim zdaniem nie jest to możliwe. :lol: Należałoby teraz wymienić pozostałe, jak choćby: cynk, miedź, chrom, molibden, mangan, selen, witaminy z grupy B, koenzym Q10, lizynę, prolinę, astaksantynę... To tylko niektóre z nich.
Z racji tego, że żywność (nawet tą ekologiczną) mamy uboższą w składniki odżywcze niż dawniej, suplementacja jest konieczna.
Zatem, Fitoro, bardzo Ci dziękuję za poruszenie tego tematu, ponieważ pozwoli on na przypomnienie dużego znaczenia suplementacji, jednocześnie pamiętając, że DOBRA DIETA TO PODSTAWA. Suplementy mają uzupełniać. :D
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Fitoro
Posty: 372
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Fitoro » 20 sty 2021, 19:43

dobra lista Paula :D . sprytnie wplotłaś jeszcze Wit C i ADEK ale masz rację ADEK powinien być jako jedność.

ciekaw jestem co pokrywa ZKT- jakie witaminy i minerały ?
i jestem ciekaw czy jedząc bardzo dużo żółtek można konkretnie się doładować wszelkimi tam występującymi substancjami odżywczymi
Fitoro---> (kiszka z davidicke.pl) :D

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
sowka
Posty: 677
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: sowka » 20 sty 2021, 20:11

Zdrowie jest wartością, która w dużym stopniu wiąże się ze szczęściem.
Co prawda, jesteś czymś więcej niż tylko ciałem, jednakże jego stan ma ogromny wpływ na całe twoje życie.

moja 5-tka "Supli" na ta chwilę :D
1.Słońce latem lub ADEK zimą
2.Uśmiech na co dzień
3.Przyjaciel na którego można liczyć
4.Kontakt z przyrodą
5.Akceptacja siebie
Wybaczcie że to trochę filozoficzne , ale niedobory witamin i minerałów objawiają się lub konkretnie manifestuje sie ich brak i wtedy trzeba pojąc działanie .
pamiętajmy ze jest tez taka choroba jak hipochondria
... im bardziej osoba cierpiąca na nerwicowe zaburzenia hipochondryczne martwi się swoim zdrowiem, tym więcej przykrych objawów naprawdę odczuwa. Dzieje się tak, bo wiele dolegliwości – bóle głowy, brzucha czy kręgosłupa, senność, zaparcia, biegunki, duszności, spadek libido, wysypka, wypadanie włosów – to efekt długotrwałego stresu. Chory odczuwa je, ponieważ się zamartwia, a kiedy zaczyna je odczuwać, martwi się jeszcze bardziej, gdyż interpretuje je jako dowód na istnienie choroby, a nie skutek długotrwałego życia w napięciu.


Każdy z nas podszedł do tego subiektywnie :D
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 586
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Paula » 20 sty 2021, 20:12

Fitoro, proszę, informacje o jajkach, oprócz żółtka opisane jest także białko. :D
"JAJKA — JEDYNE PRODUKTY, W KTÓRYCH JEST WSZYSTKO OPRÓCZ WITAMINY C. WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJEK CIĘ ZASKOCZĄ.

Na pewno nie raz słyszałaś, że jajko to symbol życia. Czy zastanawiałaś się dlaczego? W jaju znajdują się prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

Jajko zajmuje istotne miejsce w wielu kulturach i mitologiach z różnych stron świata. Przeważnie przedstawia się je jako symbol świata, narodzin oraz sił witalnych.

Omne vivum ex ovo. *(łac.) Wszystko, co żyje, powstaje z jaja
W naszej tradycji także zajmuje szczególne miejsce - króluje na stołach podczas Świąt Wielkanocnych jako symbol odradzającego się życia i budzącej się na wiosnę przyrody.

Jajko to bez wątpienia skarbnica składników odżywczych, które są niezbędne do rozwoju i funkcjonowania organizmu. Za jego wysoką wartość odżywczą odpowiada bogaty skład związków biologicznie czynnych.

Najbardziej rozpowszechnione do spożycia są jaja kurze i to właśnie ich skład i właściwości przeanalizujemy.

Białko w jajku
W budowie białka mają udział aminokwasy. Możemy podzielić je na te, które organizm człowieka jest zdolny wyprodukować (aminokwasy endogenne) i te, które powinniśmy mu dostarczyć razem z dietą (aminokwasy egzogenne).

Białko jaja jest źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych w optymalnych dla organizmu proporcjach i z tego względu zostało uznane jako pełnowartościowe białko wzorcowe.

Skład aminokwasowy białka wzorcowego:
Nazwa aminokwasu
Izoleucyna 175 mg 9%
Leucyna 412mg 21%
Lizyna 362mg 18%
Metionina + Cysteina 156mg 8%
Fenyloalanina + Tyrozyna 393mg 20%
Treonina 212 mg 11%
Tryptofan 69mg 3%
Walina 218 mg 11%
Suma aminokwasów egzogennych 1997mg 100%


Ile jest białka w białku?
Około 12,5% masy całego jajka stanowią proteiny. Niewiele osób jednak wie, że w żółtku jest ich znacznie więcej, niż w białku jaja kurzego! W żółtku znajduje się średnio 16,3g białka, a w “białku” zaledwie 10,8 g (wartości na 100 g).

Czy wiesz, że jedno jajo pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania człowieka o masie 70 kg na pełnowartościowe białko?
Na białko jaja kurzego składa się woda, białko, oraz małe ilości węglowodanów i składników mineralnych. Znajduje się w nim także wiele substancji antybakteryjnych. Jedną z nich jest lizyna.

Żółtko - złoto wśród żywności

Żółtko jaja kurzego zbudowane jest z aminokwasów, tłuszczów, niewielkich ilości węglowodanów, a także szeregu witamin i składników mineralnych.

Jaja charakteryzują się wysoką strawnością. Co to oznacza? Organizm potrafi w dużym stopniu przyswoić zawarte w nich składniki pokarmowe. Wynosi to aż 98% dla węglowodanów, 95% dla tłuszczu, 94% dla białek i 76% dla związków mineralnych.

Jajka a cholesterol
Wśród wielu osób panuje przekonanie, że spożycie jaj nie powinno przekraczać 3 tygodniowo.

Dlaczego tak jest?

Powszechnie uważa się, że zawarty w żółtku cholesterol podnosi znacząco poziom cholesterolu we krwi przyczyniając się do miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Niewiele mówi się natomiast o tym, że cholesterol produkowany jest w naszych organizmach (głównie w wątrobie) w ilości nawet do 3g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 215 mg!

O wiele większe znaczenie ma tutaj palenie papierosów, dieta oparta o przetworzone produkty, bogata w fast foody i słodycze oraz znikoma aktywność fizyczna.

Nie można zapominać też, że cholesterol spełnia wiele ważnych funkcji w układzie nerwowym i hormonalnym, umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie.

Pomimo iż z jajkami kojarzone są przede wszystkim tłuszcze nasycone, znajdują się w nich również nienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3 i omega-6.

Jaja są ważnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - witaminy A, witaminy D, witaminy E i K:

Witamina E to silny antyoksydant wzmacniający naczynia krwionośne, dbający o układ sercowo-naczyniowy oraz spowalniający procesy starzenia.

Retinol, czyli witamina A, jest niezbędny w procesie widzenia, przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci, wspomaga regenerację komórek.

Witamina K natomiast pełni ważną rolę w transporcie wapnia i ma znaczący udział w procesie krzepnięcia krwi.

Jajo jest też dobrym źródłem witamin z grupy B w tym: witaminy B1, B2, niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5), witaminy B6, biotyny (B7), kwasu foliowego (B9), witaminy B12.

Co jeszcze znajdziemy w jajku?
Do wartościowych składników żółtka jaja zaliczyć trzeba lecytynę, nadające mu barwę ksantofile oraz szereg składników mineralnych.

Lecytyna - co to takiego? Jest to związek należący do fosfolipidów, w jej skład wchodzi także cholina, nazywana nieoficjalnie witaminą B4.

Lecytyna spełnia ważną rolę w układzie nerwowym, wzmacnia koncentrację, ma wpływ na proces zapamiętywania. Wykazano też jej korzystne działanie w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy oraz działanie protekcyjne wobec wątroby. Wspomaga wykorzystanie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin przez organizm.
Za barwę żółtka odpowiadają ksantofile, a dokładnie luteina i zeaksantyna.

Barwniki te są niezwykle ważne dla naszego wzroku. Ich spożycie zmniejsza ryzyko występowania chorób oczu postępujących wraz z wiekiem - związanych z uszkodzeniem siatkówki degradacją plamki żółtej.

Jakie składniki mineralne znajdują się w jajach? Praktycznie wszystkie! Od makroelementów takich jak :
wapń,
magnez,
fosfor,
potas,
po pierwiastki śladowe jak:
żelazo,
cynk,
miedź,
mangan,
jod,
selen
Ponadto jajka w Twojej diecie nie tylko dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale także dadzą uczucie nasycenia!"
Informacje zaczerpnięte ze strony app.dietaoxy.pl
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 586
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Paula » 20 sty 2021, 20:18

sowka pisze:moja 5-tka "Supli" na ta chwilę :D
1.Słońce latem lub ADEK zimą
2.Uśmiech na co dzień
3.Przyjaciel na którego można liczyć
4.Kontakt z przyrodą
5.Akceptacja siebie
Każdy z nas podszedł do tego subiektywnie :D

Sowko Twoja lista "suplementów" to prawdziwy majstersztyk. :D
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
SoCioS
Posty: 64
Rejestracja: 03 paź 2019, 22:35

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: SoCioS » 21 sty 2021, 20:59

I tu mam problem :) ponieważ biorę wszystko profilaktycznie. Odpukać nie pamiętam, kiedy ostatnio raz chorowałem na cokolwiek może 8,10,15 lat temu. Całe życie uprawiałem i dalej uprawiam sport więc dieta i suplementy miały za zadanie regenerować i wspierać organizm.

Obecnie nie mam utartego schematu ale podstawa dla mnie to ADEK, Magnez, ZKT, NAC, Kompleks wit B,KoenzymQ10, ponadto Cynk,Selen,Miedź,Mangan,Molibden....robię sobie tematyczne tygodnie: raz 7dni z rana płyn lugola, potem 7dni mumio, następnie np. mieszanka askr. sodu+glicyna+prolina+lizyna+dzika róża ale to na noc, kolejne 7dni np. krzem, 7dni przerwa i tak sobie zmieniam.....czy dobrze czy źle hmm... organizm nie daje mi złych znaków więc chyba ok.
Ponadto w diecie gryczana króluje, kiszonki i dużo jajek....oczywiście woda i yerba + herbatki zielone, roibosy, konopie.
Awatar użytkownika
Fitoro
Posty: 372
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: Fitoro » 22 sty 2021, 9:11

@socios bardziej mi chodzi o to w tym temacie aby wymyślić jak by to tych supli brać najmniej...oczywiście zastępując je dobrym jedzeniem. Wiesz ma być niezbędne minimum ...nie jest to proste zadanie
Fitoro---> (kiszka z davidicke.pl) :D

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
SoCioS
Posty: 64
Rejestracja: 03 paź 2019, 22:35

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: SoCioS » 22 sty 2021, 15:31

Wiem do czego zmierzasz...jest to kwestia indywidualna poparta wynikami badań, stylem życia, czynnikami zewnętrznymi itp. Nie ma chyba uniwersalnego wzoru. Też czasami się zastanawiam czy biorę za mało czy za dużo, gdzie jest odpowiedni balans.
GRZEGORZ
Posty: 11
Rejestracja: 05 mar 2017, 18:54

Re: Nasze top 5 suplementów ...

Postautor: GRZEGORZ » 22 sty 2021, 20:51

Paula pisze:"JAJKA — JEDYNE PRODUKTY, W KTÓRYCH JEST WSZYSTKO OPRÓCZ WITAMINY C. WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJEK CIĘ ZASKOCZĄ.

Aloo
Tak, żółtka są po prostu cudowne,ale mój żołądek się buntuje jak mu zapodam jednorazowo więcej niż 8 szt. Oczywiście surowych.
Podobno jest to jedyna komórka na której nie udało się wyhodować raka.
Pozdr.
G.

Wróć do „Suplementacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość