Strona 1 z 1

Banany

: 27 paź 2017, 7:09
autor: aliza
Banany to niby owoce jak każde inne.
Stały się tak powszechnym, niedrogim produktem spożywczym,
że często zapominamy skąd pochodzą i jak do nas trafiają.

Dużo osòb nie zdaje sobie sprawy jak wielkim stały się zagrożeniem dla zdrowia ,
i jakie związane są z nimi różnorodne problemy środowiskowe, gospodarcze, społeczne a nawet i polityczne
Banany produkowane są w klimacie tropikalnym na całym świecie, od Meksyku po Brazylię, z Filipin do Madagaskaru.
W większości banany uprawiane na handel rosną na plantacjach do 100 kilometrów kwadratowych.
Istnieje ponad 300 gatunków bananów, ale tylko jeden uprawiany jest na handel międzynarodowy: Cavendish
Owoce zbierane są zielone, w dużych pęczkach, które mogą ważyć do 80 kilogramów
Następnie przenoszone są do pakowni i segregowane ,przemywane, owijane i pakowane.
Narzucane wysokie normy estetyki wyglądu banana przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska ,
wszystkie te ktòre tych norm nie spełniają są wyrzucane( 30 - 40% )
W celu zaspokojenia zapotrzebowania estetycznego wyglądu banana ,stosuje się ponad 400 rodzajów chemikaliów agrochemicznych.
W rzeczywistości podczas produkcji wykorzystuje się więcej substancji chemicznych niż w przypadku innych roślin,
( z wyjątkiem bawełny)
substancje te są wielkim zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Owady stają się odporne na wiele z tych pestycydów, dlatego potrzebne są silniejsze, bardziej toksyczne chemikalia.
Te chemiczne trucizny wpływają na ssaki, ptaki i rośliny, a różnorodność biologiczna obszaru szybko zanika.
Stosowanie pestycydów w dużym stopniu powoduje niewyobrażalne problemy.Pestycydy niszczą również możliwość wzrostu gatunków roślinnych pionierów, a obszar umiera.
Ponadto banany są uprawiane jako mono-kultura, co oznacza, że ​​wszystkie banany na plantacji są genetycznie identyczne( GMO).Pomimo tego, że uprawa ta jest łatwa , banany te stają przed zwiększonym ryzykiem powstawania jednego rodzaju grzybów lub chorob
Aby temu zapobiec, stosuje się jeszcze więcej chemikaliów.
Szacuje się, że rozpryskiwane jest 30 kilogramów pestycydów rocznie na hektar rocznie
Gdy owoce dojdą do kraju przeznaczenia, sztucznie dojrzewają w magazynach,
natryskuje się je chemikaliami tak zwanym etylenem w dokładnie kontrolowanych temperaturach.
Następnie są przekazywane (zwykle drogą lub kolejami) do sprzedawców detalicznych i hurtowników
Mimo że w celu zmniejszenia tych problemów powstały międzynarodowe normy środowiskowe, wiele firm nie stosuje się do nich
W rezultacie istnieje wiele organizacji pozarządowych działających na rzecz poprawy przemysłu bananowego.
Ważna brytyjska organizacja pozarządowa o nazwie Banana Link (http://www.bananalink.org.uk)to super zrodlo informacyjne
Największym wyzwaniem, przed którymi stoją organizacje pozarządowe, jest zmiana zasad WTO, tak aby kraje importujące nie mogły już kupować od krajów, które nie przestrzegają międzynarodowych standardów, które zostały ogłoszone na konferencjach bananowych.
Rozwiązaniem byłyby banany organiczne.
Niestety, organiczne obecnie stanowią zaledwie mały procent globalnego eksportu bananów

Re: Banany

: 27 paź 2017, 7:12
autor: aliza
dla zainteresowanych cały "bananowy" artykuł

https://www.scq.ubc.ca/global-issues-fo ... cohen-mix/

Re: Banany

: 27 paź 2017, 12:03
autor: bonifacy
O naszych jabłkach można podobny elaborat napisać. Tak samo o wielu innych owocach i warzywach. Wszystko z umiarem. W mojej diecie są banany, ale kupuję tylko bio.

Re: Banany

: 27 paź 2017, 16:38
autor: aliza
bonifacy pisze:W mojej diecie są banany, ale kupuję tylko bio.

ja też kupuję tylko BIO ,
masa ludzi niestety nie ma pojęcia jakie banany kupuje
wiele razy spotykam się z tym, że ludzie jednak patrzą na cenę, obojętnie czy to jest w Polsce ,czy w innym kraju.
BIO jest drogim zakupem dla całej rodziny ,za BIO trzeba płacić czasami i potròjną cenę
u nas wiązka 5 bananòw to koszt 18-20 gdzie te normalne ...przepraszam nienormalne, kosztują około 4-5(tylko dla poròwnania cen)
bonifacy pisze:O naszych jabłkach można podobny elaborat napisać.

bonifacy czy jabłka polskie to twòr gmo? pytam tylko z ciekawości

Re: Banany

: 27 paź 2017, 17:45
autor: bonifacy
aliza pisze:bonifacy czy jabłka polskie to twòr gmo? pytam tylko z ciekawości


Tego nie wiem, chodziło mi raczej o ilość stosowanych środków ochrony roślin i innych świństw.

Re: Banany

: 15 gru 2017, 7:13
autor: Fitoro
przereklamowane to Bio. Bio to, bio tamto a tak naprawdę pochodzenia nikt nie zdradzi bo i po co jak bio się lepiej sprzeda. A tak poza tym banany należą do grupy bezpiecznej tzn nie trzeba kupować bio bo banan ma grubą skórkę o chemia nie przenika do miąższu.

Re: Banany

: 15 gru 2017, 11:25
autor: uparty69
Najlepsze banany to dojrzałe na słońcu a nie te dojrzewające w kontenerach na statku i półkach sklepowych.