Bow1 pisze:
Będę wdzięczny za jakieś pomysły na ciekawe wypieki i inne potrawy.
Ja uwielbiam focaccię -włoski płaski chlebek ktòry polewa się dość obficie oliwa z oliwek
prosty w zrobieniu, a jaka pychota ze hej
grubszą foccacię pieczemy nieco dłużej, cieńszą – krócej
ròżne są receptury i można eksperymentować nie tylko w dodatkach
podaję przepis taki ogòlny :
250 g mąki typ 650 mąka pszenna
250 g semoliny pszenica durum
20-25 drożdży lub zakwas dobre 4 łyżki
150 g ziemniaka puree lub gotowany w ubranku
5 łyżek oliwy z oliwek plus oliwa do polewania ciasta i do foremki
350–400 ml letniej wody o ile zastosujemy drożdże to odlewamy pòł szklanki
1-1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru można pominąc
pomidory mogą być też suszone
suszone oregano, czarnuszka
czarne oliwki bez pestek
dodany do ciasta ziemniak nie może być za ciepły ani za zimny
przeciskamy go przez praskę na puree
Wymieszamy mąkę z semoliną, ziemniakiem, solą, cukrem lub miodem
dodajemy oliwę z oliwek ,zakwas lub drożdże oraz tyle wody, by otrzymać dosyć luźne, kleiste ciasto
ilość dodawania wody zależy od rodzaju mąki i jej chłonności
gdy ciasto zbyt mocno się klei do rąk, nie podsypujemy go mąką mogło by stać się potem twarde
aby temu zapobiec zwilżamy dłonie oliwą to ułatwi nam wyrobienie ciasta
https://www.flickr.com/photos/cindystar/7635277890/gdy ciasto jest już dobrze wyrobione lśniące, gładkie i naj ...
przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do pogrubienia jego objętości godzinę
(w tropikach szybko nawet nie pòł godziny
)
następnie przekładamy do formy najlepiej żeliwnej dobrze naoliwionej oliwą z oliwek
i znowu odstawiamy tym razem na pòł godzinki
(ja odstawiam do piekarnika włączam w nim światło i ciasto sobie plażuje
)
wyciągamy ciasto i piekarnik nagrzewamy do 200-240 stopni
przygotowujemy ciasto do pieczenia robimy zagłębienia
układamy w nich pomidorki, oliwki tak jakby lekko wciskająć je w ciasto
posypujemy oregano można też czarnuszką
skrapiamy oliwą z oliwek
temperaturę troszkę obniżamy do 200-220 stopni i pieczemy foccacię ok. 20-30 minut
wierzch ma się dobrze się zrumienić po upieczeniu koniecznie skrapiamy focaccię oliwą z oliwek
https://www.youtube.com/watch?v=qHjP3O55YiQmożna też zaleść inne przepisy focacci w interenie lub na you tubie
Smacznego