Strona 2 z 3

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 29 wrz 2016, 2:11
autor: Bow1
Po dłuższym stosowaniu ZKT chrom dla mnie nie jest już potrzebny.
No dobrze ale teraz coś ciekawego.
Olej kokosowy raz jeszcze.
Czy na temat produkcji gwoździ można napisać książkę o wadze np 650 stron?
To przecież gwoździarka i drut. Gwoździarka stuka kształtując łeb a następnie inna jej część kształtuje ostry koniec. Drut się przesuwa, a z drugiego końca wypadają gwoździe. Czy można napisać o tym kilkusetstronicową książkę?
Odpowiedź brzmi - można.

Dokładnie taka sytuacja jest z produkcją oleju kokosowego. Na temat jego produkcji można napisać książkę. Można mieć ogromną wiedzę o tym oleju ale też można go produkować nie mając kompletnie żadnej wiedzy.
Ale spokojnie :D, nie zamierzam raczyć Was kilkusetstronicowym opracowaniem zamiast tego przekażę Wam najistotniejsze informacje w maksymalnie skróconej i maksymalnie prostej formie.

Ten doskonały tłuszcz produkowany jest z kopry. Kopra to bielmo orzecha kokosowego. Surowiec ten może być suszony na słońcu, może być suszony na rusztach pod którymi rozpala się ogień i wreszcie ten najlepszy suszony jest gorącym powietrzem. Surowiec można kupić po 8zł/kg lub np po 14,50zł/kg.
Ten tani jest podwędzony, zabrudzony przez insekty, zjełczały, spleśniały. Droższy to częściowo biały lekko transparentny, czysty i aromatyczny.
Oczywiście zastosowałem koprę tą najwyższej jakości aby moja rodzina i przyjaciele mogli korzystać z dobrodziejstw najlepszego oleju kokosowego.
Zacząłem też zdobywać wiedzę na temat technologii przetwarzania surowca jak i produkcji samego oleju.
Okazało się, że sprytni Azjaci produkują z oleju kokosowego kwasy tłuszczowe MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). To bardzo cenne tłuszcze o których będę jeszcze pisał.
Podczas ekstrakcji oleju kokosowego izolują kwasy tłuszczowe C6, C8, C10 ale chociaż równie cenny C12 pozostaje w oleju gdyż trudna jest separacja tego kwasu tłuszczowego.
Co zrobić z resztkami poekstrakcyjnymi?
To żaden problem, trzeba je wlać do beczek 200 L i wysłać do krajów gdzie jest mała wiedza na ten temat, gdzie znajdą się handlarze gotowi te resztki kupić.
Wysyłają więc a handlarze - "producenci" wlewają to coś do słoików z pięknymi etykietami i sprzedają jako olej kokosowy.
To pierwsze niebezpieczeństwo.
Kolejne niebezpieczeństwo to produkcja oleju z podłej jakości surowca. Nawet w takiej sytuacji da się zarobić. Trzeba z tego spleśniałego i cuchnącego badziewia wytłoczyć olej a następnie poddać różnym procesom w tym rafinacji i mamy olej kokosowy rafinowany.
Następnym bardzo poważnym niebezpieczeństwem dla konsumenta jest surowiec siarkowany, wybielany itd. Olej z takiego surowca wydaje się wzrokowo ok jednak tak nie jest.
Na koniec zostawiłem największy problem którym są substancje stosowane przeciw jełczeniu tłuszczy. Jeżeli surowiec jest niskiej jakości a temperatura tłoczenia oraz inne parametry nieodpowiednie to trzeba produkt zabezpieczyć przed jełczeniem. Robi się to przy użyciu takich substancji jak np etoksykina.
Etoksykina stosowana np w paszach jest bardzo niebezpieczną neurotoksyną pokonującą barierę krew - mózg. Możecie się o niej czegoś dowiedzieć z filmu "Cała Prawda o Rybach".
Najlepszy moim zdaniem olej kokosowy będzie w oficjalnej sprzedaży pod koniec października. W sklepie internetowym kosztować będzie około 40 zł za słoik 800ml. Estetyczny słoik z klamrą i silikonową uszczelką. Olej w kolorze perłowym o strukturze kryształów rożnych rozmiarów.
Na etykiecie informacja (poparta specyfikacją), że surowiec użyty do produkcji nie zawiera siarki, a sam olej nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 12 paź 2016, 6:45
autor: Fitoro
BardZo ciekawe to o czym PIszesz. Ktoś by pomyślał, że olej kokosowy to tylko rafinowany albo nie rafinowany ale to jest tylko wieszchołek góry o temacie oleju. Jak zwykle nieświadomego człowieka trują z każdej możliwej strony. Powodzenia w produkcji i czekamy na to cudo od CIebie.

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 08 lut 2017, 21:23
autor: superol
[quote="Bow1"]
Problem pojawił się po rozpakowaniu jednego ze słoików. Olej kokosowy rzekomo na zimno tłoczony extra virgin miał jednolitą barwę jak smalec i nie tworzyły się w nim te marmurkowe perły czyli charakterystyczny wzór. Zapach kokosa był bardzo słaby.Po rozgrzaniu na patelni olej był mętny, a po rozgrzaniu męty zaczęły się barwić na brązowo. Moim zdaniem były to estry kwasów tłuszczowych.

Dziekuje za to info.Kupuje olej kokosowy dosc dlugo,w roznych miejscach i od roznych sprzedawcow-zaobserwowalem smazac na nierafinowanym,rowniez tym "bio",ze po roztopieniu na patelni,niektore robia sie metne a niektore szybko robia sie brazowe-jakby sie bardzo szybko palily.Po porzadnym schlodzeniu w lodowce zaobserwowalem,ze brak cytowanych klastrow "miodu"wlasnie skutkuje tym ,ze zachowuja sie one jak wyzej opisalem.

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 13 lut 2017, 8:25
autor: Bow1
O oleju kokosowym już dużo napisałem ale na innym forum dowiedziałem się, że niektóre tzw oleje kokosowe mogą nawet bardzo zaszkodzić. Np na forum DI http://davidicke.pl/forum/oleje-tloczon ... ml#p207076
Jadwiga55 zamieściła fotki pewnego oleju kokosowego. olej ten ze znaczkiem BIO na etykiecie strasznie zrujnował jej żołądek.

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 18 gru 2017, 21:10
autor: Dawidoo98
cześć
Co myślicie o tym oleju TARGROCH OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY 900ML? Miał ktoś z nim do czynienia i czy warto, a może jednak w tej cenie kupić o mniejszej gramaturze BIO, chociażby ten BIO PLANETE OLEJ KOKOSOWY VIRGIN 400ML ?

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 18 gru 2017, 21:44
autor: uparty69
Poczytajcie o oleju kokosowym ze strony dr Różańskiego
http://rozanski.li/1253/tluszcz-olej-ko ... -tluszczw/
Czekam na Wasze opinie.

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 03 sty 2018, 4:48
autor: Fitoro
:shock: co ten dr. Rózenski nawypisywał? jak go cenie za fajnie rzetelnie pisane przez siebie artykuły to tu w tym o oleju kokosowym całkiem dał dupy... wszystko na opak, większość nie prawda. Dosłownie jak bym czytał jakieś wypociny z jakiego rynsztokowego portalu internetowego.
Jest tyle wspaniałych publikacji o OK a tu ten takie kity wypisuje. Oczywiście czekamy na opinie twórcy OK Diamond :)

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 22 sie 2018, 19:29
autor: goska
Dzis w info WP pani profesor z Harwardu pieprzy ze olej kokosowy jest do bani! :x Ktos to sluchal?

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 23 sie 2018, 7:19
autor: Fitoro
Nie słyszałem ale przecież logiczne jest, że coś co jest doskonałym tłuszczem i ma w dziesiątkach badań potwierdzoną skuteczność znajdzie się jakiś gamoń co zaneguje i oczerni.
Nie przejmował bym się tym wcale. Poza tym WP to kiepskie źródło informacji z działu medycyny alternatywnej i dobrego żywienia.
Jedzmy OK na zdrowie...

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

: 24 sie 2018, 7:50
autor: goska
Oczywiscie ze sie nie przejelam :D a z jakich jeszcze korzystasz zrodel za wyjatkiem Bogusiowych ?