Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

euroscan
Posty: 1
Rejestracja: 09 maja 2016, 8:51

Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: euroscan » 09 maja 2016, 10:44

- dawniej można było kupić olej kokosowy nierafinowany prawie w każdym sklepie, olej taki miał charakterystyczny zapach "ciasteczek" kokosowych.
- obecnie widzę w sprzedaży tylko olej kokosowy "nierafinowany" bez tego zapachu.
- zadałem pytanie dystrybutorowi Eko*****, otrzymałem odpowiedz że olej z Filipin nierafinowany nie ma zapachu, ponieważ zastosowano nowszą technologię i ma w ten sposób dłuższy termin do spożycia.
- pytanie, czy to może być prawda, czy raczej kolejne nabijanie klienta w butelkę.
- jak sprawdzic domowym sposobem, czy nie mam do czynienia jednak z olejem kokosowym rafinowanym.
- ile może kosztowac taka ekspertyza w jakimś laboratorium ?
Awatar użytkownika
Indianka
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2016, 16:50

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Indianka » 09 maja 2016, 18:12

euroscan pisze:- dawniej można było kupić olej kokosowy nierafinowany prawie w każdym sklepie, olej taki miał charakterystyczny zapach "ciasteczek" kokosowych.
- obecnie widzę w sprzedaży tylko olej kokosowy "nierafinowany" bez tego zapachu.
- zadałem pytanie dystrybutorowi Eko*****, otrzymałem odpowiedz że olej z Filipin nierafinowany nie ma zapachu, ponieważ zastosowano nowszą technologię i ma w ten sposób dłuższy termin do spożycia.
- pytanie, czy to może być prawda, czy raczej kolejne nabijanie klienta w butelkę.
- jak sprawdzic domowym sposobem, czy nie mam do czynienia jednak z olejem kokosowym rafinowanym.
- ile może kosztowac taka ekspertyza w jakimś laboratorium ?


Witaj euroscan ;)

Jeśli o mnie chodzi , to kupuję od dłuższego czasu olej z linku poniżej , aczkolwiek niekoniecznie na tej stronie :D :

(usunąłem tylko link, nazwę produktu zostawiłem, admin)Olej Kokosowy Virgin BIO 400 ml Bio Planete

Pachnie kokosem i nawet ostatnio powiem szczerze ,że miałam trochę przesyt "kokosu", stał w szafce ponad 2 miesiące i nadal ładnie pachnie i ma tą samą barwę i konzystencję.
Gdzieś czytałam , że z racji tego, iż niektóre osoby nie znoszą kokosowego zapachu usuwa się go poprzez dodatkowe filtrowanie przez specjalną bibułę.
Ale ja tam wolę już dla pewności ten "pachnący ", chociaż pewności nigdy nie ma :lol:
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 36
Rejestracja: 29 kwie 2016, 22:22
Kontaktowanie:

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: admin » 09 maja 2016, 20:04

Ja ostatnio miałem możliwość spróbowania oleju kokosowego firmy Medverita. Pachnie i czuć też po delikatnej konsystencji, że raczej jest tłoczony na zimno. Wybrałbym nierafinowany. Podczas smażenia zapach nie przechodzi na potrawy.Ten, który poleca Indianka też próbowałem i jakością jest bardzo podobny.
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 153
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Bow1 » 15 maja 2016, 22:57

Jeszcze słów kilka na temat wyboru między rafinowanym i nierafinowanym olejem kokosowym.
Wiemy wszyscy, że olej ten jest doskonałym tłuszczem, który warto włączyć do codziennej diety jednak są osoby, które nie tolerują aromatu kokosa. W takiej sytuacji lepszym wyborem jest olej kokosowy bezzapachowy czyli rafinowany niż całkowita rezygnacja z tego tłuszczu.
Pamiętajmy, że olej ten w 98% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i obróbka termiczna zastosowana podczas procesów rafinacji nie jest w stanie zniszczyć większości dobroczynnych substancji czynnych.
Podsumowując, jeżeli ktoś nie toleruje zapachu kokosa może zdecydować się na olej kokosowy rafinowany bez obaw.
Dobrze się bawię.
Beata1969
Posty: 22
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:19

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Beata1969 » 18 maja 2016, 10:27

Dziękuję Bow za tą podpowiedź. Jakieś 2 lata temu, aby mieć więcej siły (jestem masażystą) wypijałam 2 razy dziennie kawę z ekspresu z łyżką oleju kokosowego i łyżką masła. Po zmiksowaniu była to kawa ze śmietanką. Jednak po pewnym czasie zaczął mi przeszkadzać zapach oleju w kawie. W Norwegii ostatnio w sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się oleje MCT do kawy z masłem. Zakupiłam butelkę i smak jest fajny, ale nie miałam pewności czy dostarczę sobie odpowiednich kwasów tłuszczowych. Nie skojarzyłam,że skoro można smażyć na oleju kokosowym i nie traci swoich właściwości, to rafinowany również będzie miał je w sobie. A tak na marginesie to naprawdę wypicie takiej kawy z masłem i olejem kokosowym naprawdę daje mnóstwo siły.
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 153
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Bow1 » 25 maja 2016, 21:05

Jeszcze słowo na temat oleju kokosowego w świetle ostatnich doświadczeń.
Zamówiłem na allegro olej kokosowy tłoczony na zimno i otrzymałem dość dobrej jakości produkt o wyglądzie marmurowo-perłowym. Po rozpuszczeniu na patelni olej pozostawał bezbarwny pozbawiony jakiejkolwiek zawiesiny czyli klarowność 100%.
Chciałem jednak dać ten olej mamie i kilku innym osobom zamówiłem więc jeszcze 8 słoików po 900ml niestety nie było takiej ilości u poprzedniego sprzedawcy więc zamówiłem u innego i owszem zamówiony towar dotarł bardzo szybko.
Problem pojawił się po rozpakowaniu jednego ze słoików. Olej kokosowy rzekomo na zimno tłoczony extra virgin miał jednolitą barwę jak smalec i nie tworzyły się w nim te marmurkowe perły czyli charakterystyczny wzór. Zapach kokosa był bardzo słaby.Po rozgrzaniu na patelni olej był mętny, a po rozgrzaniu męty zaczęły się barwić na brązowo. Moim zdaniem były to estry kwasów tłuszczowych.
Zadzwoniłem do producentki i o dziwo przysłała kuriera, który zabrał słoiki, a następnego dnia otrzymałem dobry w pełni wartościowy olej kokosowy.
Jeszcze jedna uwaga.
Po miesiącu stosowania do smażenia wyłącznie oleju kokosowego zauważyłem, że mój brzuszek jest idealnie płaski, a wcześniej było delikatne zgrubienie. To prawda, że wspomaga on spalanie tłuszczu brunatnego.
Dobrze się bawię.
Beata1969
Posty: 22
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:19

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Beata1969 » 25 maja 2016, 21:26

Od 4 lat kupuję olej kokosowy i naturalne oleje do masażu w firmie Efavit i jakość jest bardzo dobra.
Mi nawet święty Boże nie pomoże jeśli nie zażywam chromu:) A nie jeść słodyczy to bardzo dużo, jeśli chodzi o dbałość o sylwetkę.
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 153
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Bow1 » 25 maja 2016, 23:50

Beata1969 pisze:Mi nawet święty Boże nie pomoże jeśli nie zażywam chromu:) A nie jeść słodyczy to bardzo dużo, jeśli chodzi o dbałość o sylwetkę.

Pikolinian chromu rzeczywiście działa pozytywnie na sylwetkę ale nie wiem jak działają dawki powyżej 200 - 400mcg dziennie stosowane przez dłuższy okres. A Ty jakie dawki bierzesz i jak długo?
Dobrze się bawię.
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 153
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Bow1 » 29 maja 2016, 18:42

I jeszcze kilka ciekawych informacji na temat oleju kokosowego.
Kokos jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Olej kokosowy ma szczególne znaczenie, ponieważ posiada dużo właściwości leczniczych, daleko więcej, niż inne oleje. Jest szeroko stosowany wśród Azjatów i wyspiarzy z Pacyfiku - uważają, że olej kokosowy jest lekarstwem na wszystkie choroby. Według nich palma kokosowa to drzewo życia, jest źródłem żywności i lekarstw. Dopiero od niedawna odkryto niezwykłe właściwości oleju kokosowego. Gdziekolwiek rosną drzewa palmowe tam ludzie nauczyli się korzystać z ich dobrodziejstwa, w tym jako skutecznego leku.

Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Tłuszcze i oleje są nazywane kwasami tłuszczowymi; są nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Badania z olejem kokosowym potwierdziły, że możemy czerpać z niego duże korzyści.

Zanim napiszę jak pomóc sobie za pomocą oleju kokosowego w chorobie Alzheimera, wprzódy spróbuję wypunktować inne dobrodziejstwa płynące z oleju kokosowego jako lekarstwa.

1. Właściwości przeciwzakaźne:
-zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
-zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg
moczowych, choroby dziąseł i wgłębienia, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
-zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
-zabija tasiemce, wszy i inne pasożyty
-zapobiega paradontozie i próchnicy

2. Właściwości energetyczne
-jest źródłem szybkiej energii
-zwiększa energię i wytrzymałość
-zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia
-wspomaga trawienie i metabolizm
-poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i aminokwasów
-zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
-łagodzi stres
-zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
-pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
-zmniejsza problemy związane z zespołem złego wchłaniania i mukowiscydozy
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu
-wspiera rozwój mocnych kości i zębów
-chroni przed osteoporozą
-pomaga złagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
-łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzody żołądka
-poprawia trawienie i pracę jelit ( olej wypity 20 min. przed posiłkiem łagodzi objawy zgagi)
-łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy

3. Wzmacnia system odpornościowy
-obsługuje i wzmacnia funkcje układu immunologicznego
-zmniejsza stany zapalne
-naprawia tkanki
-pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
-pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz
-nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
-pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które przyśpieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe
-nie wyczerpuje rezerw przeciwutleniaczy w organizmie jak to robią inne oleje
-poprawia wykorzystanie kwasu tłuszczowego i chroni przed przed utlenieniem
-pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
-łagodzi objawy związane z łagodnym rozrostem stercza (powiększenie prostaty)

4. Wspiera serce
-zmniejsza ryzyko chorób serca - poprawia cholesterol
-chroni tętnice od urazu, które są narażone na miażdżycę

5. Wspiera narządy
-chroni przed chorobami nerek i infekcjami pęcherza
-rozpuszcza kamienie nerkowe
-pomaga zapobiegać chorobom wątroby
-wspomaga funkcje tarczycy
-zmniejsza napady padaczkowe

6. Masa i waga ciała
-wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
-jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii, zamiast być przechowywany jako tkanka tłuszczowa
-pomaga zapobiegać otyłości
-posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze

7. Zdrowa skóra i włosy
-stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronną na skórze, co odwraca infekcje
-zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
-zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
-zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
-powoduje zdrowy wygląd włosów i cery
-zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
-pomaga zwalczyć łupież.

Olej kokosowy można stosować w chorobach domowych zwierząt, szczególnie kiedy mają wysypki na skórze i inne skórne problemy. Należy wetrzeć w skórę parę kropli oleju kokosowego w chore miejsce, Zwierzęta mogą go lizać bez obawy o skutki uboczne.

CHOROBA ALZHEIMERA

Choroba Alzheimera (łac. Morbus Alzheimer, ang. Alzheimer's disease) - postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego.

Choroba Alzheimera polega na zmianach zwyrodnieniowych w mózgu, a dokładniej zaniku tkanki nerwowej. Postępujące stopniowo zaburzenia działania mózgu doprowadzają w efekcie do utraty pamięci, zdolności uczenia się, pojmowania, trzeźwego myślenia, oceny sytuacji, pogorszenia umiejętności komunikacyjnych i znacznego obniżenia się zdolności radzenia sobie z czynnościami życia codziennego.
Nazwa choroby pochodzi od nazwiska niemieckiego psychiatry i neuropatologa Aloisa Alzheimera, który opisał tę chorobę w 1906r.

Epidemiologia - jest to najczęstsza przyczyna występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Ocenia się, że na świecie choruje na chorobę Alzheimera ok. 30 mln osób, w Polsce ok. 200 tys. Ze względu na starzenie się społeczeństw w krajach uprzemysłowionych zakłada się, że liczba chorych do roku 2050 potroi się.

Początek choroby występuje zwykle po 65 roku życia. Przed 65 rokiem życia zachorowania na chorobę Alzheimera stanowią mniej niż 1% przypadków. Badania epidemiologiczne stwierdzają, że zapadalność na chorobę Alzheimera wzrasta z wiekiem - u osób po 65 roku życia stwierdza się ją u ok. 14%, a po 80 roku życia w ok. 40%. Po 85 roku życia częstość otępienia naczyniopochodnego zwiększa się w porównaniu z chorobą Alzheimera wśród chorych z otępieniem (źródło - wikipedia).

Choroba Alzheimera (AZS) charakteryzuje się stopniowym spadkiem tempa metabolizmu glukozy w mózgu. Nie jest do końca jasne dlaczego w tej chorobie jest zaburzony metabolizm glukozy. Mózg bez właściwego paliwa umiera. Istnieje alternatywne źródło energii dla komórek mózgu - tłuszcze, zwane ciałem ketonowym. Organizm wytwarza ketony podczas przekształcania tłuszczów w energię. Jeśli organizm jest pozbawiony węglowodanów, wytworzy ketony naturalnie. Niestety ciężko jest wyciąć całkowicie węglowodany z diety, lecz można temu zaradzić poprzez spożywanie olejów, który mają średnio łańcuchowe glicerydy (MCT). Kiedy olej jest trawiony wątroba zmienia go w ketony. Również podczas głodówek tłuszcze są zamieniane w ketony. W ciągu pierwszych tygodni życia ketony dostarczają ok. 25% energii noworodkom, aby mogły przetrwać.

Mózg stanowi tylko 2% całkowitej masy ciała, ale zawiera 25% całkowitego cholesterolu. Cholesterol jest potrzebny w mózgu jako przeciwutleniacz, elektryczny izolator - w celu zapobiegania wyciekom jonów. Jest strukturalnym rusztowaniem dla sieci neuronowej i funkcjonalnym składnikiem wszystkich błon komórkowych. Cholesterol jest także swoistym opakowaniem i jest wykorzystywany w przekazywaniu neuroprzekaźników. Wszystko to jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. U ludzi z chorobą AZS badania pokazują niedobór cholesterolu. Natomiast wysoki poziom cholesterolu zauważono u ludzi długowiecznych, a także lepszą ich pamięć i obniżone otępienie umysłowe. I tak, ten sam cholesterol, którego unikamy w obawie przed chorobami serca pomaga naszemu mózgowi.

Wiadomo, że płynne oleje roślinne - wielonasycone są podatne na utlenianie i jełczenie, dlatego są toksyczne. Olej kokosowy to tłuszcz działający jak węglowodan będący pokarmem dla mózgu.

W prowadzonych badaniach, między innymi przez dr. Mary Newport zauważono dużą poprawę sprawności poznawczej we wczesnych stadiach AZS, już 90 minut po podaniu pojedynczej dawki - 40 gram średnio łańcuchowych glicerydów zawartych w oleju kokosowym. Olej ten zawiera ok. 66% trójglicerydów.

Mózg może odbudowywać neurony i funkcje nerwów w mózgu, które ulegną uszkodzeniom, wystarczy tylko wprowadzić właściwą dietę, stosując regularne ćwiczenia fizyczne, umysłowe i utrzymywanie regularnych relacji społecznych.

Szczególne ważna jest dieta bogata w warzywa, owoce i z niską zawartością nasyconych tłuszczów uzupełniona w szczególności w: witaminy z grupy B (szczególnie B12), kwas foliowy, curry, kwasy tłuszczowe omega 3, warzywne i owocowe soki, wysokie dawki witaminy E, unikanie alkoholu.

Z przeprowadzonych badań dr. Mary Newport wynika, że terapeutyczna dawka średniołańcuchowych trójglicerydów wynosi 20 g dziennie. Z wyliczeń dr. wynika, że ponad 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 35 ml lub 7 płaskich łyżeczek) dostarczy 20 mg tych trójglicerydów. Chorym z AZS zaleca się 4 - 5 łyżek dziennie, w dwóch porcjach: rano i wieczorem podczas posiłku. Po podaniu oleju kokosowego już na piąty dzień zauważono znaczną poprawę u chorych z Alzheimerem.

Chorzy z ASZ powinni unikać takich olejów jak kukurydziany i sojowy, ponieważ pogarsza stan zdrowia. Inne zdrowe tłuszcze to: masło z mleka krowiego, które karmione jest trawą, Omega 3 z oleju ryb. Nie zaleca się produktów rafinowanych: pszenicy i cukrów, żywności o dużej zawartości białka (jajka) i wszystkich mięs zwierząt, które są karmione paszą sojową.

Kuracja olejem kokosowym pomoże w chorobie Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym, lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.

Jeśli chory z ASZ będzie zażywał 5 łyżek 2 x dziennie oleju kokosowego już po 60 dniach kuracji będzie widać dużą poprawę.
Dobrze się bawię.
Beata1969
Posty: 22
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:19

Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.

Postautor: Beata1969 » 30 maja 2016, 20:14

Biorę chrom organiczny firmy Naturel, to jest trójwodny mleczan chromu 200 ug 1 lub 2 tabletki od 3 tyg. a wcześniej i wieczorem crompikolinat norweski specyfik witaminowy , ale dostępny również w Polsce pod nazwą Restorante firmy FitLine i ten preparat biorę od stycznia tj jakieś 200 ug. Ten drugi to chyba jest właśnie to co trzeba.

Wróć do „Dieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość