Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Adam
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2016, 17:58

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Adam » 07 lip 2016, 18:41

Trafiłem na forum w poszukiwaniu oleju z omega3. I właściwie zostałem z niczym. Stosowalem oliwę extra vergine z tzw marketu która (po przeczytaniu komentarzy bow1) zakładam że niema nic omega 3 lub 9% maks jak podają niektóre źródła. w necie jest kilka sklepów z niby świeżym olejem ale fakt że nikt nie powie skąd ziarno i jaka odmiana. Sprawdziłem ziarna siemienia które mam akurat w kuchni kraj pochodzenia Rosja i nic więcej. Czy macie jakiś pomysł jak odróżnić lub wybrać coś sensownego w oczekiwaniu na możliwość kupna zkt od bow1 (chyba jeszcze się mi da?). I kolejna rzecz. Czy oliwki są właściwie wartościowym pokarmem takie jakie mogę dostać w sklepie - w słoiku w zalewie.
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 186
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Bow1 » 09 lip 2016, 22:24

Adam pisze:Stosowalem oliwę extra vergine z tzw marketu która (po przeczytaniu komentarzy bow1) zakładam że niema nic omega 3 lub 9% maks jak podają niektóre źródła.

Przypuszczam, że jest w niej blisko zera omega-3. W sklepie kupisz wyłącznie oliwę rafinowaną itd a podczas takiej obróbki jest podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury. Prawdopodobnie większość kwasów omega-3 i znaczna część omega-6 zostało uszkodzonych.
Jeszcze raz przypomnę, że nie chodzi tylko o niewłaściwy bilans omega-3 do omega-6 ale również o uszkodzone wszystkie NNKT w tym omega-6.
Odnośnie ziarna siemienia lnianego to najlepsze jakie udało mi się zakupić jest odmiany szafir. Jest to ziarno brązowe z jasną obwódką na krawędziach. Zawartość omega-3 około 60% +/- 0.5%. Badałem na spektrometrze gazowym.
Spokojnie poczekaj na dobre ZKT. Do tej pory organizm jakoś sobie radził to miesiąc jeszcze wytrzyma, a braki, zapewniam Cię, szybko nadrobi.
Dobrze się bawię.
Bronson
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2016, 13:39

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Bronson » 06 gru 2016, 9:54

Smalec gęsi taki z Kauflandu będzie dobry czy sobie darować?
AnamCara
Posty: 11
Rejestracja: 06 maja 2016, 11:18

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: AnamCara » 07 gru 2016, 13:17

Pytanie o definicję słowa dobry.

Z mojego punktu widzenia:
- na pewno będzie lepszy aniżeli tłuszcze utwardzane, rafinowane
- na pewno będzie gorszy niż choćby kokosowy Bow1

Pytanie o jakość informacyjną tego smalcu i o Twój cel. Jeśli smażysz obecnie na czymś innym niż olej kokosowy, masło klarowane, bądź smalec, to na pewno będzie to krok w dobrym kierunku.
Awatar użytkownika
Fitoro
Posty: 241
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Fitoro » 11 gru 2016, 14:49

Anamcara chyba krok w złym kierunku jeśli smaży na czymś innym niż olej kokosowy, smalec czy masło klarowane. Akurat te tłuszcze nadają się jako jedyne do wyższej temperatury
Fitoro---> (kiszka z davidicke.pl) :D

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
bonifacy
Posty: 27
Rejestracja: 05 maja 2016, 8:01

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: bonifacy » 01 sty 2017, 13:25

Bow1, a co sądzisz o tłuszczu kakaowym zawartym w gorzkiej czekoladzie dobrej jakości (bez dodatku E476)?
Czy ma jakieś dobre właściwości na organizm? Często jem sobie kostkę lub dwie do kawy.

Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim! ;)
bonifacy
Posty: 27
Rejestracja: 05 maja 2016, 8:01

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: bonifacy » 29 sty 2017, 9:33

Ostatnio zauważyłem w sklepie ekologiczny olej palmowy nierafinowany, tłoczony na zimno.
Zwrócił moją uwagę kolor, tj. bardzo intensywny pomarańczowy.
Spojrzałem na skład i ma niecałe 50g kwasów tłuszczowych nasyconych, więc do smażenia raczej odpada.
Czy do czegoś innego to coś się nadaje?
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 186
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Bow1 » 29 sty 2017, 23:49

bonifacy pisze:Czy do czegoś innego to coś się nadaje?

Jasne, że się nadaje. To doskonały olej do smarowania zawiasów. Jak drzwi do łazienki skrzypią to zastosuj ten olej jest doskonały w tej roli.
Olej palmowy jest przekleństwem współczesnego człowieka. Azjaci go nie jedzą ale białym sprzedają.
Dobrze się bawię.
bonifacy
Posty: 27
Rejestracja: 05 maja 2016, 8:01

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: bonifacy » 30 sty 2017, 7:02

I w zasadzie tyle chciałem wiedzieć, dzięki. :D

Szkoda tylko potencjalnych klientów, bo na pewno ktoś się na to nadzieje:
- stoi w dziale BIO wielkiego hipermarketu
- cena dość atrakcyjna,
- rzucający się w oczy kolor hmm marchewki,
- ładna etykieta z mini-książeczką z pożytecznymi informacjami.
Ale to nie pierwszy i nie ostatni raz jak coś jest ładnie zapakowane a jest totalnym badziewiem.
Kto to dopuszcza jako żywność?
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 186
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Bow1 » 30 sty 2017, 8:39

bonifacy pisze:Kto to dopuszcza jako żywność?

Taki problem jest nie tylko w Polsce.
Syntetyczny miód, syntetyczny olej kokosowy, syntetyczny syrop z agawy i wiele innych produktów spożywczych. Np w USA wiele osób zrujnowało sobie zdrowie syntetycznym syropem z agawy produkowanym w Chinach oraz miodem z Chin i Indii.
Teraz tylko patrzeć jak ludzie zrujnują sobie zdrowie rzekomym olejem kokosowym. To tylko kwestia czasu.
Ludzie kupują np spirulinę, która jest wyjątkowo toksyczna. Przecież są to cyjanobakterie inaczej sinice. Spirulina/cyjanobakterie/sinice zawierają neurotoksyny a mimo to ludzie kupują i się trują. Pytam się, jak temu zaradzić?
Podobnie jest z chlorellą, która jest nieco mniej toksyczna ale również zdrowiu nie służy.
Dobrze się bawię.

Wróć do „Dieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość