Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Fitoro » 31 sty 2017, 16:31

Niestety nie zaradzimy temu całemu syfowi , który zalewa rynek. Ludzie jak to ludzie przeważnie z niewiedzy to kupują ale tez często z premedytacją wyśmiewając sie w oczy ludziom którzy chcą im przekazać prawdę o danym temacie. Niestety tak to życie jest już ułożone.
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
helena
Posty: 15
Rejestracja: 13 mar 2017, 9:26

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: helena » 29 mar 2017, 16:05

Zdecydowana większość ludzi nie zna składników pożywienia i ich wpływu na zdrowie. Nie uczą tego w szkołach . Ludzie czerpią wiedzę z kolorowych gazet, radia, telewizji, internetu, gdzie wypowiadają się różni specjaliści, profesorowie, autorytety wiedzący najlepiej. Czasem nawet kształcą oni lekarzy i innych specjalistów od żywienia. Nawet ci nieliczni,bardziej dociekliwi Kowalscy są zdezorientowani, bo prawdy zmieniają się w zależności od różnych czynników. 24.03.2017 w radiu tok fm wypowiadał się specjalista d/s żywności, kształcący przyszłych specjalistów i co stwierdził:
- najlepszym olejem na świecie jest olej rzepakowy rafinowany o wymarzonym stosunku omega 3 do 6. W tłoczonym na zimno jest zbyt dużo
szkodliwych substancji,
- olej kokosowy jest najgorszym tłuszczem , z niewiadowego powodu ostatnio bardzo modnym ,
- najlepszym i najzdrowszym tłuszczem do smarowania są margaryny pudełkowe,
- margaryny w kostkach są najlepsze do ciast, nadają też ciastu właściwą strukturę,
- margaryny nie zawierają żadnych tłuszczów trans,
- od masła można umrzeć na serce.
Nie wiem czy uda się odtworzyć ale wkleję linki:
http://audycje.tokfm.pl/podcast/Oliwa-w ... gier/47752
http://audycje.tokfm.pl/podcast/Margary ... gier/47755
I co może biedny Kowalski, który goniąc za chlebem nie ma czasu zastanowić się czym go posmaruje.
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: Fitoro » 29 mar 2017, 18:14

helena pisze:I co może biedny Kowalski, który goniąc za chlebem nie ma czasu zastanowić się czym go posmaruje.


Nie możemy usprawiedliwiać zwykłego biednego Kowalskiego tym, że goni za karierą, chlebem czy za czym tam jeszcze goni. Jak komuś zależy na swoim życiu i zdrowiu to będzie drążył temat do skutku aż dowie się prawdy. Niestety ludzie są tacy wredni, że jak by mogli to by nas na stosie spalili za te herezje co ich zdaniem niby głosimy i w co wierzymy i co wiemy. Tego mnie życie nauczyło- bo nawet jak ostatnio komuś powiedziałem żeby uważał na zwykły ksylitol to zostałem wyśmiany, nie pierwszy raz zresztą. Tak więc jak się chcą truć żarcie syfiastym to niech się trują - i tak przecież wiedzą lepiej ze swoim profesurem na czele
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
dzikidzik
Posty: 58
Rejestracja: 05 maja 2016, 12:07

Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?

Postautor: dzikidzik » 30 mar 2017, 8:16

[quote="helena"]24.03.2017 w radiu tok fm wypowiadał się specjalista d/s żywności, kształcący przyszłych specjalistów i co stwierdził:
- najlepszym olejem na świecie jest olej rzepakowy rafinowany o wymarzonym stosunku omega 3 do 6. W tłoczonym na zimno jest zbyt dużo
szkodliwych substancji,
- olej kokosowy jest najgorszym tłuszczem , z niewiadowego powodu ostatnio bardzo modnym ,
- najlepszym i najzdrowszym tłuszczem do smarowania są margaryny pudełkowe,
- margaryny w kostkach są najlepsze do ciast, nadają też ciastu właściwą strukturę,
- margaryny nie zawierają żadnych tłuszczów trans,
- od masła można umrzeć na serce.
[quote]

prof. zwyczajny w zakresie technologii żywności i żywienia, Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW,

No tak, gdy ktoś taki się wypowiada, to nie ma mocy opinii a staje się prawdą objawioną o znacznie większej mocy rażenia.
Nie zamierzam tego słuchać, nie ma sensu się niepotrzebnie denerwować, gdyby ten pan zachował swą wiedzę do własnego użytku byłby tylko świetnym kandydatem do Nagrody Darwina a w ten sposób pociągnie rzesze ludzi ze sobą. Myślę, że być może nawet wierzy w to co głosi.
Prowadzący audycję powinni uprzedzać, że takie osoby są zazwyczaj żywotnie zainteresowane wynikami badań, które odpłatnie przeprowadzają na zlecenie przemysłowych producentów żywności... to znaczy "żywności".

Wróć do „Dieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości