Masło czy margaryna

Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Masło czy margaryna

Postautor: Bow1 » 03 maja 2016, 0:33

Pozwoliłem sobie na zamieszczenie cytatu, ponieważ autor ukazał prawdę lepiej niż ja bym to zrobił.

Wieloletnia propaganda producentów margaryny spowodowała, że wiele ludzi uważa, ze jest ona bardzo zdrowa. Niestety w margarynie nie ma nic zdrowego. Może powodować wiele chorób metabolicznych, takich jak nowotwory, cukrzycę typu II, miażdżycę oraz nadwagę.
masło-czy-margaryna

Margaryna produkowana jest z olejów roślinnych. Powstaje w wyniki uwodornienia (utwardzenia) w większości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W procesie tym powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla naszego organizmu. Izomery trans wbudowują się w błony komórkowe, co powoduje utrudnione przechodzenie składników odżywczych oraz w drugą stronę ,wydalanie toksyn. Komórki takie umierają przez zatrucie i niedożywienie.

Udowodniono, że izomery trans są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Już jedna łyżeczka dziennie margaryny spożywana przez kobietę w ciąży, może spowodować wady płodu.
Czy specjalne margaryny obniżające cholesterol naprawdę są zdrowe?

Na rynku dostępnych jest kilka specjalnych margaryn ze sterolami i stanolami roślinnymi, które reklamowane są jako obniżające cholesterol. Są to np. margaryna flora, benecol, danacol. Sterole zawarte w tych margarynach rzeczywiście powodują obniżenie cholesterolu we krwi. Czyli można by powiedzieć, że działają. Jednak nie do końca jest to prawda. Margaryny te w domyśle, obniżając cholesterol, mają obniżać ryzyko miażdżycy i zawału serca. Jednak badania wskazują, że duże dawki steroli roślinnych zawarte w tych margarynach zwiększają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Badania te przeprowadzone były na bardzo szeroką skalę przez wiele lat. Niektóre metabolity fitosteroli mogą naśladować w organizmie typowe hormony i konkurować z nimi o receptory w komórkach ciała, modyfikując w ten sposób wiele czynności fizjologicznych.

Czy masło jest zdrowe?

Masło to dobrze przyswajalny tłuszcz mleczny powstały ze śmietany. Dobre masło powinno zawierać przynajmniej 80% tłuszczu, czyli w Polsce nazywa się je masłem extra. Należy uważać na smarowidła zawierające tłuszcze roślinne. Nie są to masła, jednak wiele osób kupuje je ponieważ są tańsze. Masło powinno się składać wyłącznie z tłuszczu i wody.

Masło składa się głównie z tłuszczów nasyconych, zawiera sporo cholesterolu, około 220 mg w 100g. Wiele osób boi się spożywania masła ze względu na ryzyko miażdżycy. Masło jednak nie powoduje miażdżycy. Jest wręcz przeciwnie. Znam kilku dietetyków, którzy leczą masłem różne choroby metaboliczne, w tym miażdżycę.

Nie należy się obawiać tłuszczu ani cholesterolu zawartego w maśle. Tłuszcze te mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Chronią bardzo ważne dla życia narządy.

Masło zawiera kwas masłowy, który pełni ważną rolę w prawidłowej gospodarce insulinowej i lipidowej organizmu, oraz hamuje namnażanie się komórek rakowych i przyspiesza śmierć komórek uszkodzonych.

Masło zawiera kwas linolowy, który hamuje procesy nowotworowe, zapobiega miażdżycy, oraz zapobiega zaburzeniom tolerancji glukozy.

Masło nie powoduje chorób metabolicznych, jest łatwo przyswajalne. Przyspiesza chudnięcie. Zawiera ono witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K1, K2.
Podsumowanie masło

Masło chroni prze chorobami serca. Tłuszcze zawarte w nim powodują szereg pro zdrowotnych reakcji w organizmie. Jedzenie masła nie ma żadnych negatywnych konsekwencji w przeciwieństwie do margaryny, która działa dokładnie odwrotnie.

Margaryna powoduje różne choroby metaboliczne, nawet ta reklamowana jako zdrowa. Wybór zawsze należy do was

Źródło: http://jak-wyleczyc-miazdzyce.pl/maslo-czy-margaryna/
Dobrze się bawię.
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Masło czy margaryna

Postautor: Fitoro » 07 maja 2017, 18:55

oczywiście masło zrobione z mleka czy śmietanki pasteryzowanej to będzie kiepskim pomysłem czy nawet ujdzie w tłumie? ;)
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
AnamCara
Posty: 11
Rejestracja: 06 maja 2016, 11:18

Re: Masło czy margaryna

Postautor: AnamCara » 09 maja 2017, 13:26

Przemysłowe mleko? Krowy hodowane przemysłowo bardzo często karmione są paszami GMO. Ja bym unikał wprowadzania go w dużych ilościach.
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Masło czy margaryna

Postautor: Fitoro » 09 maja 2017, 17:07

no zgadza się. czyli jak masło to tylko takie wiejskie, prawdziwe - pachnące oborą jeszcze w tle :D
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
dzikidzik
Posty: 58
Rejestracja: 05 maja 2016, 12:07

Re: Masło czy margaryna

Postautor: dzikidzik » 09 maja 2017, 23:44

No dobra.
Czyli- jeśli spożywać masło to tylko takie, których mleko pochodzi od szczęśliwych krów, wypasanych na nieskażonych, zielonych pastwiskach.
W wolnych chwilach (od wypasania) te krowy słuchają Mozarta a zwłaszcza 35 symfonii D-dur i są masowane po wymionach. Mleko z udoju jest, oczywiście niepasteryzowane przed ubijaniem.
To ja bardzo poproszę o namiary na takie masło, szukałem długo takiego.
Najlepsze - nie tylko w mojej subiektywnej opinii polskie masło - z mleczarni w Strzałkowie jest ze śmietanki pasteryzowanej. Każda mleczarnia (może poza jakimiś hobbystycznymi, hipsterskimi) używa mleka pasteryzowanego. Masło to jest naprawdę wyborne.

Fajnie pobajać, ale jeśli radzić, to sensownie. Nie jesteśmy w stanie normalnie pracować a w wolnych chwilach- wypiekać chleb na zakwasie z własnoręcznie zmielonych i najlepiej samodzielnie wyhodowanych zbóż, tłuc masło z eko-śmietanki i tak dalej.
Jak we wszystkim sprawdza się zasada, by działać 'wystarczająco dobrze' - 80% efektu dzięki 20% nakładu środków (czasu, pieniędzy, emocji)

pozdrawiam
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Masło czy margaryna

Postautor: Fitoro » 10 maja 2017, 6:07

dzikdzik. Oczywiście masz rację z tym, że jeśli się nie ma chęci /czasu to wtedy nie pozostaje nic innego jak kupowanie masełka w sklepie, takie ze śmietanki pasteryzowanej. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie załatwiać masło prawdziwe, od chłopa ze wsi. No dobra nie musi być od chłopa :D może być od baby też. Byle było z mleka niepasteryzowanego. Tyle - ot cała filozofia. Zapewniam, że warto wyłożyć w zdobycie takich produktów wysiłek.
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
AnamCara
Posty: 11
Rejestracja: 06 maja 2016, 11:18

Re: Masło czy margaryna

Postautor: AnamCara » 10 maja 2017, 22:03

W takim razie nie jedzcie masła. Lepiej OK od Bogusia. Nie ma wymówek i półprawd. Oczywiście na maśle klarowanym jest ok, ale jak sobie je sam sklarujesz i sam zrobisz masło od krowy, która je zioła, a nie paszę, to dostaniesz cudowną substancję. A jeśli będzie to koza, to jeszcze lepszą. Każdy robi co uważa, a mówienie, że w obecnym świecie to trudno... ;) W ten sposób nie działają świadomi ludzie. Gdyby Boguś szedł na półśrodki, to jakiej jakości miały oleje? ;)
dzikidzik
Posty: 58
Rejestracja: 05 maja 2016, 12:07

Re: Masło czy margaryna

Postautor: dzikidzik » 11 maja 2017, 8:22

Działalność Bogusia porusza się w tych 80% nakładu dających 20% efektu - poza granicą Pareto. I bardzo dobrze. Uważam, że fragment naszej życiowej aktywności powinien dążyć do perfekcji. Dzięki temu istnieją ZKT, jak sam piszesz.
Nie sposób być jednak perfekcyjnym we wszystkim co robimy z powodu ograniczonych zasobów. Pożywienie jest ważną częścią naszego życia (wcale nie najważniejszą IMO), ale nie możemy przygotowaniu go/ zdobyciu/ wyprodukowaniu/ poświecać większości swojego czasu czy energii. Koszty pomijam, bo jak się chce to można tanio.
Polecam:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/169527/z ... aco-dobrze
p.s. jak znajdziecie gdzieś na rynku masło ze śmietanki niepasteryzowanej od krów wypasanych - to proszę o namiar.
Ja znalazłem np. takie sery żółte i kupujemy je regularnie. Nie produkuję ich jednak ani krów w tym celu nie doję. Kosztują przy tym ca. 40-50 zł/kg i nie muszę po nie jeździć 200km. Są "wystarczająco dobre" :)

pozdrawiam
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Masło czy margaryna

Postautor: Fitoro » 12 maja 2017, 6:15

niestety przepisy sanitarne zabraniają mleczarniom używać nie pasteryzwanych składników do produkcji np. takiego masełka. Także jeśli nie wysilimy się troszkę i nie zdobędziemy znajomości z kimś kto takie masło ma zrobione z prawdziwej śmietany, pachnącej oborą to zostaje nam sklepowe extra. Na pocieszenie zostaje fakt, że to sklepowe extra jest o niebo lepsze od trucizny zwanej margaryna
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Awatar użytkownika
aliza
Posty: 41
Rejestracja: 23 sie 2017, 8:50

Re: Masło czy margaryna

Postautor: aliza » 03 wrz 2017, 18:30

Świeża, chrupiąca kromka chleba posmarowana delikatnie masłem marzy się prawie każdemu ;)
zdążyliśmy już przywyknąć do tej huśtawki opinii na temat różnych produktów spożywczych
masło budziło i wciaż budzi kontrowersje powód jest błahy i prosty:
na cholesterolu zbudowano cały przemysł przynoszący 25 mld funtów rocznie, produkujący statyny służące do obniżania jego poziomu.

W jaki sposób wybrać masło dobrej jakości, a nie zwykły roślinny mix?

Dzisiejszy mleczarski rynek od dawna zalewany jest podróbkami masła, często przypominaja to prawdziwe
zakup dobrego jakościowo masła to wyzwanie, któremu sprostać mogą jedynie ci, którzy wiedzą, na co zwracać uwagę przy zakupie.

Teoretycznie, masło powinno składać się wyłącznie z pasteryzowanej ukwaszonej lub nieukwaszonej śmietanki, wody i soli.
W produkcji przemysłowej stosuje się też tak zwaną s.m.b.( sucha masa beztłuszczowa) czyli wapnio i białko
Śmietanka jest poddawana tak zwanemu zmaślaniu
Prawdziwe masło zawiera zwierzęcy tłuszcz w ilości 83-85%.

nasuwa się pytanie jakie masło kupić :
masło ekstra
masło delikatesowe
masło wyborowe
masło stołowe
masło śmietankowe

Masło stołowe - to masło niższej jakości, wymagania dotyczące jego produkcji
nie są restrykcyjne, dopuszczalna jest m.in. krucha konsystencja.

Masło śmietankowe - produkuje się ze śmietanki nieukwaszonej,
zawiera ono stosunkowo dużo laktozy, natomiast mniej tłuszczu
– tylko 73,5%-osoby z nietolerancją laktozy powinny go jednak unikać.

Masło ekstra, delikatesowe i wyborowe - powinny mieć zawartość tłuszczu większą niż 82%.

Osełka?
Jak podaje Słownik Języka Polskiego, osełka jest to „owalna bryłka masła” ;)
wiele osób utożsamia „masło osełka” z wyrobem najwyższej jakości ale można się rozczarować,
nazwa ta bowiem nie nawiązuje do składu, ale tradycyjnego kształtu wyrobu.

masło jest produktem, który otrzymuje się z trzech, góra czterech składników,a na niektórych opakowaniach widnieją długie składnikowe
listy - dlaczego?
znalezienie prawdziwego masła nie jest niestety tak proste, jak mogłoby się wydawać
a „82% tłuszczu” wcale nie musi oznaczać, że masło jest wykonane wyłącznie z mleka.

Rynek maślany jest zasypywany tak zwanymi miksami, które, mimo iż do złudzenia przypominają z wyglądu masło, mają je tylko udawać.
część z nich zawiera tylko śladowe ilości tłuszczu zwierzęcego, a większości składa się z tłuszczów roślinnych.

Tłuszcze roślinne są dodawane do masła dlatego, że produkcja miksów jest tańsza,
niektórzy twierdzą, że dzięki nim masło jest zdrowsze, bo zawiera mniej cholesterolu,
może i mniej, ale niestety:
– tłuszcze roślinne po utwardzeniu zamieniają się w niebezpieczne dla zdrowia kwasy nienasycone o izomerii trans.
- w rezultacie tłuszcze roślinne zamiast wpływać korzystnie na zdrowie i zapobiegać zmianom miażdżycowym, stają się ich przyczyną.
- oprócz tego mogą powodować zmiany nowotworowe i cukrzycę.

Niestety, producenci robią wszystko, żebyś nabrał się i kupił ich produkt, myśląc, że kupujesz prawdziwe masło
do najpopularniejszych sztuczek należą:
- ustalanie wysokiej ceny – podobnej, za jaką kupić można prawdziwe masło
- odrabianie opakowania – obrazki na etykiecie prawdziwego masła i miksu mogą wyglądać prawie tak samo
- stosowanie mylących nazw – zamiast „masło” – „masełko”, zamiast „masło extra” – „extra pomorskie”

Kilka wskazówek, które pozwalają na odróżnienie masła od miksu:

- masło o białej barwie to masło wysokiej jakości, żółta może (nie musi) świadczyć o dodatku roślinnych tłuszczów
- prawdziwe masło przechowywane w lodówce jest twarde, natomiast miksy są miękkie
- prawdziwe masło ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny zapach,miksy pachną margaryną


https://youtu.be/tIOb5A-EYKg

Wróć do „Dieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości