Gojnik - Sideritis Scardica

Awatar użytkownika
aliza
Posty: 41
Rejestracja: 23 sie 2017, 8:50

Gojnik - Sideritis Scardica

Postautor: aliza » 07 wrz 2017, 21:53

Gojnik-Szałwia Libańska (Sideritis Scardica)


Gojnik (Sideritis Scardica)
to zioło występujące na Bałkanach i Bliskim Wschodzie.

Rośnie w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m., dlatego jest zupełnie wolny od zanieczyszczeń
jest to istotne poniważ roślina ta czerpie składniki mineralne z podłoża.
Jest bylina należącej do tej samej rodziny botanicznej co mięta czy jasnota biała, czyli Lamiaceae.



Szałwia libańska to bogate źródło żelaza, cynku, magnezu, potasu, sodu, tanin, miedzi
i innych składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dzięki zawartości m.in. flawonoidów jest również doskonałym antyoksydantem,
czyli przyczynia się do zachowania młodzieńczego wyglądu.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) z jednej strony stymulują syntezę kolagenu,
z drugiej wyłapują i neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają procesy starzenia się skóry.

W zależności od gatunku i miejsca występowania, różna jest zawartość substancji czynnych w roślinie.
Oznaczono w nich terpeny
olejek eteryczny bogaty m.in. w karwakrol, flawonoidy, kumaryny, irydoidy, lignany i sterole (świadczy o bogatej fitochemii gojników).
Substancje te zawarte są zarówno w łodydze, listkach jak i kwiatostanach.
W gojniku znajdziemy takie wspaniałości jak:
żelazo,
cynk,
magnez,
potas,
sód,
tanin,
miedź
Od wieków znane są właściwości wzmacniające gojnika.

Po raz pierwszy jej lecznicze działanie zostało opisane już w I wieku naszej ery!
W starożytnej Grecji napar z gojnika podawano żołnierzom, aby ich rany szybciej się goiły. Warto więc przyjrzeć się lepiej tej niepozornej roślinie.




W Polsce roślina ta nie jest bardzo popularna,(chociaż coraz częściej pojawia się na pókach sklepowych)
ale na Bałkanach i w basenie Morza Śródziemnego, pija się ją od stuleci.
W Grecji gojnik jest pity najczęściej do śniadania,
dodaje energii i pobudza, dlatego jest świetnym napojem na dobry początek dnia.


Jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych,
odgrywa ważna rolę w medycynie ludowej


W różnych odległych od siebie regionach, herbatka z gojnika stosowana jest przede wszystkim na problemy z drogami oddechowymi:

kaszel

ból gardła

zapalenie zatok

zapalenie oskrzeli

astmę

rozedmę

Warto więc przyjrzeć się lepiej tej niepozornej roślinie
oto cała prawda;

- wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli
podnosi odporność, w rezultacie skracając czas przebiegu infekcji
ma również działanie przeciwkaszlowe

- eliminuje duszności
ma korzystny wpływ na drogi oddechowe

- koi dolegliwości ze strony układu moczowego (infekcje) i pokarmowego

- zapobiega też niedokrwistości

- dodaje sił witalnych i zwalcza zmęczenie
szybko regeneruje siły, dodaje energii

- reguluje ciśnienie krwi
napar pity regularnie, utrzymuje ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie

- zawartość flawonoidów czyni z niego doskonały antyoksydant

- przeciwdziała rozrostowi prostaty

- poprawia witalność
uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak
nazywany w niektórych regionach „bułgarską viagrą”

- redukuje zmęczenie, wyczerpanie

- pomaga w walce z anemią



- oczyszcza organizm
pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn

- wspomaga żołądek i układ trawienny
ze względu na działanie oczyszczające, stosowana jest przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych

- ma działanie moczopędne

- świetnie oczyszcza nerki




TO JESZCZE NIE WSZYSTKO !

Najnowsze badania wskazują na to, że pozwala ustabilizować chorobę Alzheimera.

Okazuje się, że gojnik jest bogaty w substancje, które wpływają na usuwanie z mózgu złogów białkowych,
a co za tym idzie ograniczają ryzyko demencji starczej i Alzheimera
Oczywiście nie można powiedzieć, że picie herbaty górskiej wyleczy kogoś z tej choroby,
ale może opóźnić jej postęp. Regularne picie naparu niweluje problemy zaburzeń pamięci oraz orientacji.


Według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke
podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu,
które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

Temat to ważny, więc warto oddać na chwilę głos profesorowi:


„Choroba ta zaczyna się podstępnie, w wieku od 45 do 50. Jednakże, objawy kliniczne pojawiają się w codziennym życiu 20-30 lat później. Choroba Alzheimera może dać początek, na przykład, gdy stoisz w sklepie, i nagle nie będziesz już w stanie znaleźć wyjścia lub kasy. Nawet niewielkie zaburzenia pamięci, które pojawiają się po raz pierwszy mogą być czynnikami ryzyka choroby (…)


W ostatnich latach zespół laboratorium testował różne ekstrakty roślinne, które mówi się, że mogą pomagać w walce z zaburzeniami poznawczymi. W poszukiwaniu skutecznych środków na demencję i chorobę Alzheimera natrafiliśmy w 2010 roku na Sideritis Scardica czyli Gojnik, który ma silne właściwości przeciwzapalne, dlatego postanowiliśmy go sprowadzić a następnie przetestować. Kiedy podawaliśmy go myszom przez 25 dni z rzędu, byliśmy zaskoczeni wynikami! Myszy wykazały niesamowitą poprawę, a uszkodzenia mózgu zostały wyeliminowane w 80% (…)

Picie herbaty codziennie przez sześć miesięcy, doprowadziło do cofnięcia się choroby do poziomu sprzed 9 miesięcy a następnie niemal natychmiast stan choroby się ustabilizował-wyjaśnił (…)

Miałem pacjenta, który miał problem pamięci i orientacji, i osiągnął punkt, w którym nie mógł iść do toalety na własną rękę. Podawałem mu Gojnik przez dwa miesiące, a teraz jego stan poprawił się tak znacznie, że przygotowuje się on do wyjazdu na wakacje z przyjacielem w Alpach.”

Zainteresowanie tym ziołem wynika z poniższej publikacji:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4981905/

A CO ZE STANEM UMYSŁU ?

W przypadku nadmiernej nerwowości i zaburzeń nastroju, z pomocą przyjdzie nam właśnie ta górska herbata.
Ma ona właściwości uspokajające.Okazuje się, że szałwia libańska ma właściwości uspokajające,
a przeprowadzone kilka lat temu badania pokazały, że wpływa także na poziom serotoniny i dopaminy, tym samym regulując pracę układu nerwowego.

WAŻNA JEST JAKOŚĆ !


Kiedy już zdecydujemy się na zakup gojnika, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy
Po pierwsze powinny być to zioła rosnące w swoim naturalnym środowisku, na odpowiedniej wysokości i w odpowiednich glebach.
Gojnik powinien byc zrywany na poczatku swojego kwitnienia.
suszony w odpowiednich warunkach i bardzo ważne ma być ususzony w całości.
Każda jego część nadaje herbacie smaku i aromatu.

Mielenie i przetwarzanie suszonej rośliny pozbawia jej wielu właściwośc,opakowany w odpowiedni sposób(najlepiej w papierowej torebce)
chronimy przed światłem, bo dzięki temu zachowa wszystkie swoje prozdrowotne zalety.


JAK PRZYGOTOWAĆ NAPAR ?


Aby zaparzyć herbatę, należy dwie lub trzy gałązki zalać wrzątkiem,
parzyć pod przykryciem około 5 minut.
Herbatka ta ma zielono-żółty kolor, intensywny zapach i ciekawy smak.
Można ją pić na gorąco, jak i na zimno, z cytryną lub miodem

Jak w przypadku większości ziół, również gojnik trzeba spożywać systematycznie, by przyniósł spodziewane rezultaty.


Sideritis scardica jest bardzo popularny w Grecji , Albanii , Kosowie , Bułgarii i Republice Macedonii

Jako, że jest roślina lecznicza intensywne zbiory na rzecz handlu i zwiększony popyt, doprowadziły że w niektórych państwach został objęty ochroną.
W Bułgarii został wpisany do Czerwonej Księgi roślin zagrożonych wyginięciem
Zaczęła być również uprawiana przemysłowo.

Wróć do „Ziołolecznictwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości