Czy genetycznie modyfikowana żywność powinna być wprowadzana do łańcucha pokarmowego?GMO - czyli genetycznie modyfikowany organizm, inaczej transgeniczny oznacza sztuczne wstawienie obcego genu do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice międzygatunkowe, np. wstawiając geny zwierząt do rośliny i vice versa.
Naukowcy wykorzystują techniki biologii molekularnej m.in. takie, jak wprowadzenie wektorowego wirusa lub wstrzelenie genu za pomocą działa genowego pomiędzy geny docelowego organizmu do zmiany jego genomu.
http://www.macierz.org.pl/artykuly/zdro ... y_gmo.html„Małe” zmiany dokonane za pomocą edycji genów powodują poważne deformacje roślinNowe badanie wskazuje na niezamierzone skutki edycji genów u roślin i potencjalne negatywne skutki dla ekosystemów
Badanie, którego autorem jest dr Katharina Kawall, wykorzystuje przykład lnianki siewnej (Camelina sativa), rośliny bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Redaktorzy genów zastosowali aplikację CRISPR / Cas, aby zwiększyć ilość kwasu oleinowego w nasionach lnianki i zmniejszyć ilość łatwo utleniających się kwasów tłuszczowych. Miało to na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia oleju ekstrahowanego z lnianki.
Drastyczne wady rozwojowe lnianki z edycją genów
https://www.gmwatch.org/en/news/latest- ... tems-studyhttps://enveurope.springeropen.com/arti ... 21-00482-2Większość Europejczyków chce, aby żywność modyfikowana genetycznie - w tym zmodyfikowana genetycznie - była oznaczana86% chce etykietowania żywności zmodyfikowanej genetycznie, podczas gdy 68% osób, które słyszały o nowych technikach GM, takich jak CRISPR, chce etykietowania żywności wyprodukowanej z ich wykorzystaniem
Martin Häusling, rzecznik ds. Polityki rolnej Grupy Zieloni / EFA i sprawozdawca pomocniczy ds. Wspólnej polityki rolnej w głównym komitecie ds. Polityki rolnej, powiedział:
https://www.gmwatch.org/en/news/latest- ... e-labelled„Jeśli do wytworzenia produktu wykorzystano inżynierię genetyczną, należy to wyraźnie zaznaczyć na tym produkcie. Komisja Europejska musi szanować wolę konsumentów w zakresie przejrzystości w zakresie żywności zmodyfikowanej genetycznie, w tym żywności wyprodukowanej przy użyciu nowych metod zmodyfikowanych genetycznie. Żądamy tego samego zasady wydawania zezwoleń i etykietowania mają zastosowanie do wszystkich rodzajów GMO. Ochrona konsumenta oznacza wolność wyboru i przejrzystość w zakresie tego, czy nasza żywność została wyprodukowana przy użyciu inżynierii genetycznej, niezależnie od tego, czy zastosowano stare czy nowe metody GMO ”.
Produkty stworzone przy użyciu nowych technik inżynierii genetycznej są objęte przepisami UE dotyczącymi autoryzacji i etykietowania GMO. Jednak firmy nasienne, takie jak Bayer i BASF, domagają się wyłączenia żywności wyprodukowanej przy użyciu CRISPR i podobnych technik GM. Komisja Europejska ogłosiła, że pod koniec kwietnia przedstawi badanie dotyczące nowych technik inżynierii genetycznej i obiecała rozszerzenie zasad etykietowania żywności w swojej strategii „Od pola do stołu”.