Zastanówmy się, jak reset wpłynie na nasze przyzwyczajenia żywieniowe i czy zmierzamy ku całkowitemu zaprzestaniu przemysłowej hodowli zwierząt. Do czego to wszystko zmierza
seria wartosciowych filmów z kanału BaldTV
TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
https://www.youtube.com/watch?v=3njGbWOP_mw
O tym, co ewentualnie mogłoby zastąpić mięso na naszych stołach zgodzicie się na to ?
ŻYWNOŚĆ 2030 - CZĘŚĆ1,2,3
https://www.youtube.com/watch?v=GZGs4VaST_s
https://www.youtube.com/watch?v=l6mzqbBETII
https://www.youtube.com/watch?v=2xaNCqI3Deg
Może jeśli nie zgodzimy się na ich pomysły to wezmą nas głodem, człowiek głodny zgodzi się na wszystko.
Każą nam jeść robaki podczas gdy oni będą obżerać się stekami ze swoich ekologicznych farm, bo zwykłych ludzi już nie będzie na to stać.
https://globalna.info/2021/01/29/plande ... la-nasion/
TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Ze strony dr Mercoli:
"Dr Eric Berg jest ekspertem ds. mięsa na Uniwersytecie Stanowym w Północnej Dakocie, który uważa, że świnie mogą zastąpić ludzi w badaniach mających na celu analizę wartości odżywczych żywności. „Podobnie jak ludzie, świnie są wszystkożerne, a ich anatomia i fizjologia są bardzo podobne do ludzkich” – wyjaśnił dr Berg.
Dr Berg przytoczył przykład badania, w którym sformułowano dietę świń w oparciu o badanie National Health and Nutrition Examination Survey, dotyczące powszechnej amerykańskiej diety. Badacze zostali zmuszeni do zakończenia projektu, gdy lekarz weterynarii zajmujący się świniami stwierdził:
„Było to niehumanitarne dla świń, ponieważ ich stan się pogarszał. Miały kruche kości i przestały rosnąć. Przytyły, wypadły im włosy i dostały wysypki. To wszystko wydarzyło się w ciągu trzech miesięcy”.
"Dr Eric Berg jest ekspertem ds. mięsa na Uniwersytecie Stanowym w Północnej Dakocie, który uważa, że świnie mogą zastąpić ludzi w badaniach mających na celu analizę wartości odżywczych żywności. „Podobnie jak ludzie, świnie są wszystkożerne, a ich anatomia i fizjologia są bardzo podobne do ludzkich” – wyjaśnił dr Berg.
Dr Berg przytoczył przykład badania, w którym sformułowano dietę świń w oparciu o badanie National Health and Nutrition Examination Survey, dotyczące powszechnej amerykańskiej diety. Badacze zostali zmuszeni do zakończenia projektu, gdy lekarz weterynarii zajmujący się świniami stwierdził:
„Było to niehumanitarne dla świń, ponieważ ich stan się pogarszał. Miały kruche kości i przestały rosnąć. Przytyły, wypadły im włosy i dostały wysypki. To wszystko wydarzyło się w ciągu trzech miesięcy”.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Ważny temat !
Rezerwy bezpieczeństwa żywności w Polsce nie istnieją ???
W kontekście upadającego ROLNICTWA konsumenci muszą się zabezpieczać. W razie kryzysu grozi nam głód
https://www.youtube.com/watch?v=wIZkBLdlSmU
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... e-17663801
info z 2016r
Nie jest realizowana ustawa o rezerwach strategicznych – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. W przypadku wystąpienia zagrożenia, ograniczone będą możliwości przeciwdziałania jego skutkom.
https://www.farmer.pl/finanse/polska-ni ... 62564.html
I co się zmieniło ? Jak powstał program rezerw? Kto i w jaki sposób przeprowadził analizę wszystkich ryzyk??
Zadawajmy pytania , analizujmy sytuacje...
Rezerwy bezpieczeństwa żywności w Polsce nie istnieją ???
W kontekście upadającego ROLNICTWA konsumenci muszą się zabezpieczać. W razie kryzysu grozi nam głód
https://www.youtube.com/watch?v=wIZkBLdlSmU
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... e-17663801
info z 2016r
Nie jest realizowana ustawa o rezerwach strategicznych – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. W przypadku wystąpienia zagrożenia, ograniczone będą możliwości przeciwdziałania jego skutkom.
https://www.farmer.pl/finanse/polska-ni ... 62564.html
I co się zmieniło ? Jak powstał program rezerw? Kto i w jaki sposób przeprowadził analizę wszystkich ryzyk??
Zadawajmy pytania , analizujmy sytuacje...
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Kochani - prawdziwa milość to "nakarmić brata" i "dbanie o siebie nawzajem"
https://www.youtube.com/watch?v=BckANxU9a14
https://www.youtube.com/watch?v=BckANxU9a14
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
O tym jak tzw "ochrona przed globalnym ociepleniem" zryła mózg ludziom
posłuchajcie jak nawiedzona i spanikowana nastolatka wykrzykuje ' jedzenie ciał zmarłych to za mało " kolejne hasło powinno brzmieć
" Zacznijmy zjadać małe dzieci , nie mamy czasu.....musimy pozbyć sie dzieci "
https://www.youtube.com/watch?v=EUCD_ueHZoY
posłuchajcie jak nawiedzona i spanikowana nastolatka wykrzykuje ' jedzenie ciał zmarłych to za mało " kolejne hasło powinno brzmieć
" Zacznijmy zjadać małe dzieci , nie mamy czasu.....musimy pozbyć sie dzieci "
https://www.youtube.com/watch?v=EUCD_ueHZoY
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Marcin Bustowski obrońca polskiego konsumenta
badanie Ekotesterem Soeks Ecovisor F4
Wynik na azotyny i azotany w eko kiełbasie - zobaczcie sami !!!
https://www.youtube.com/watch?v=PmVZzDP6aiQ
badanie Ekotesterem Soeks Ecovisor F4
Wynik na azotyny i azotany w eko kiełbasie - zobaczcie sami !!!
https://www.youtube.com/watch?v=PmVZzDP6aiQ
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Link do raportu NIK mówiącego o braku nadzoru nad dodatkami do jedzenia:
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w- ... JBvK3Pt65s
NIK zwraca także uwagę, że Inspekcja Sanitarna w ramach prowadzonych kontroli nie weryfikowała procesów technologicznych i tym samym nie kwestionowała zasadności użycia w jednym produkcie nawet kilkunastu różnych dodatków do żywności. Główny Inspektor Sanitarny twierdził, że procesy produkcji żywności są sprawą producenta.
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w- ... JBvK3Pt65s
NIK zwraca także uwagę, że Inspekcja Sanitarna w ramach prowadzonych kontroli nie weryfikowała procesów technologicznych i tym samym nie kwestionowała zasadności użycia w jednym produkcie nawet kilkunastu różnych dodatków do żywności. Główny Inspektor Sanitarny twierdził, że procesy produkcji żywności są sprawą producenta.
Dania ogranicza używanie dodatków w produktach spożywczych. Państwo to wprowadziło bardziej restrykcyjne przepisy krajowe od tych obowiązujących w Unii Europejskiej. Wobec wielu rodzajów produktów mięsnych dopuszczalny poziom azotynów wynosi w Danii 60 mg/kg (w Polsce 100 mg/kg). W przypadku zaś tradycyjnych duńskich pulpetów i pasztetu dodawanie tych substancji jest całkowicie zabronione. Dania korzysta w UE z tej szczególnej regulacji m.in. dlatego, że jest w stanie dostarczać solidnych i weryfikowalnych danych dotyczących spożycia substancji dodatkowych.
W Polsce brakuje zindywidualizowanego podejścia do problematyki dodatków do żywności w porównaniu ze standardową regulacją unijną, tak jak stało się to w Danii. Aby jednak mieć możliwość wpłynięcia na ograniczenie stosowania substancji dodatkowych, najpierw trzeba rozpocząć monitorowanie ich spożycia.
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
sowka pisze:Marcin Bustowski obrońca polskiego konsumenta
badanie Ekotesterem Soeks Ecovisor F4
Wynik na azotyny i azotany w eko kiełbasie - zobaczcie sami !!!
https://www.youtube.com/watch?v=PmVZzDP6aiQ
Używacie podobnych testerów??
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
SoCioS pyta:
Używacie podobnych testerów??
cena trochę nie na kieszeń statystycznego Polaka
https://www.srtech.pl/sklep/ekotester-soeks-ecovisor-f4
przedstawiając ten filmik miałam raczej za cel uświadomić, że takie dodatki i praktyki producentów to obecnie codzienność
a skoro brak kontroli i nadzoru Inspekcji sanitarnych to " hulaj dusza..."
SoCioS zresztą nie wyobrażam sobie latać i mierzyć tym miernikiem ....doprowadziłoby to do obłędu
Mi wystarczy, że znam temat bo pracowałam trochę w handlu komponentami paszowymi dla zwierząt i znam praktyki hodowców i rolników innym niech właczy się lampka o ile nie maja takiej wiedzy.
Używacie podobnych testerów??
cena trochę nie na kieszeń statystycznego Polaka
https://www.srtech.pl/sklep/ekotester-soeks-ecovisor-f4
przedstawiając ten filmik miałam raczej za cel uświadomić, że takie dodatki i praktyki producentów to obecnie codzienność
a skoro brak kontroli i nadzoru Inspekcji sanitarnych to " hulaj dusza..."
SoCioS zresztą nie wyobrażam sobie latać i mierzyć tym miernikiem ....doprowadziłoby to do obłędu
Mi wystarczy, że znam temat bo pracowałam trochę w handlu komponentami paszowymi dla zwierząt i znam praktyki hodowców i rolników innym niech właczy się lampka o ile nie maja takiej wiedzy.
Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
Warto przypomnieć film dokum. z 2012 roku
Magazyn piekarni wygląda jak hurtownia budowlana
Barwniki, emulgatory, konserwanty, ulepszacze . Co piekarze dodają do pieczywa ?
Okazuje się, że nikt tego nie bada.
https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U
Magazyn piekarni wygląda jak hurtownia budowlana
Barwniki, emulgatory, konserwanty, ulepszacze . Co piekarze dodają do pieczywa ?
Okazuje się, że nikt tego nie bada.
https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U
Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości