TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 29 sty 2021, 17:33

Zastanówmy się, jak reset wpłynie na nasze przyzwyczajenia żywieniowe i czy zmierzamy ku całkowitemu zaprzestaniu przemysłowej hodowli zwierząt. Do czego to wszystko zmierza :?:
seria wartosciowych filmów z kanału BaldTV
TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA
https://www.youtube.com/watch?v=3njGbWOP_mw
:?:
O tym, co ewentualnie mogłoby zastąpić mięso na naszych stołach :o zgodzicie się na to ?
ŻYWNOŚĆ 2030 - CZĘŚĆ1,2,3
https://www.youtube.com/watch?v=GZGs4VaST_s
https://www.youtube.com/watch?v=l6mzqbBETII
https://www.youtube.com/watch?v=2xaNCqI3Deg

Może jeśli nie zgodzimy się na ich pomysły to wezmą nas głodem, człowiek głodny zgodzi się na wszystko.
:?: Każą nam jeść robaki podczas gdy oni będą obżerać się stekami ze swoich ekologicznych farm, bo zwykłych ludzi już nie będzie na to stać.
https://globalna.info/2021/01/29/plande ... la-nasion/
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Paula » 30 sty 2021, 9:33

Ze strony dr Mercoli:
"Dr Eric Berg jest ekspertem ds. mięsa na Uniwersytecie Stanowym w Północnej Dakocie, który uważa, że świnie mogą zastąpić ludzi w badaniach mających na celu analizę wartości odżywczych żywności. „Podobnie jak ludzie, świnie są wszystkożerne, a ich anatomia i fizjologia są bardzo podobne do ludzkich” – wyjaśnił dr Berg.

Dr Berg przytoczył przykład badania, w którym sformułowano dietę świń w oparciu o badanie National Health and Nutrition Examination Survey, dotyczące powszechnej amerykańskiej diety. Badacze zostali zmuszeni do zakończenia projektu, gdy lekarz weterynarii zajmujący się świniami stwierdził:

„Było to niehumanitarne dla świń, ponieważ ich stan się pogarszał. Miały kruche kości i przestały rosnąć. Przytyły, wypadły im włosy i dostały wysypki. To wszystko wydarzyło się w ciągu trzech miesięcy”.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 30 sty 2021, 11:44

Ważny temat !
Rezerwy bezpieczeństwa żywności w Polsce nie istnieją ???
W kontekście upadającego ROLNICTWA konsumenci muszą się zabezpieczać. W razie kryzysu grozi nam głód
https://www.youtube.com/watch?v=wIZkBLdlSmU

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... e-17663801

info z 2016r
Nie jest realizowana ustawa o rezerwach strategicznych – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. W przypadku wystąpienia zagrożenia, ograniczone będą możliwości przeciwdziałania jego skutkom.
https://www.farmer.pl/finanse/polska-ni ... 62564.html

I co się zmieniło ? Jak powstał program rezerw? Kto i w jaki sposób przeprowadził analizę wszystkich ryzyk??
Zadawajmy pytania , analizujmy sytuacje...
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 30 sty 2021, 14:26

Kochani - prawdziwa milość to "nakarmić brata" i "dbanie o siebie nawzajem" :)
https://www.youtube.com/watch?v=BckANxU9a14
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 31 sty 2021, 13:34

O tym jak tzw "ochrona przed globalnym ociepleniem" zryła mózg ludziom
posłuchajcie jak nawiedzona i spanikowana nastolatka wykrzykuje ' jedzenie ciał zmarłych to za mało " kolejne hasło powinno brzmieć
" Zacznijmy zjadać małe dzieci , nie mamy czasu.....musimy pozbyć sie dzieci " :shock:
https://www.youtube.com/watch?v=EUCD_ueHZoY
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 31 sty 2021, 15:17

Marcin Bustowski obrońca polskiego konsumenta
badanie Ekotesterem Soeks Ecovisor F4
Wynik na azotyny i azotany w eko kiełbasie - zobaczcie sami !!!
https://www.youtube.com/watch?v=PmVZzDP6aiQ
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 31 sty 2021, 15:28

Link do raportu NIK mówiącego o braku nadzoru nad dodatkami do jedzenia:
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w- ... JBvK3Pt65s
NIK zwraca także uwagę, że Inspekcja Sanitarna w ramach prowadzonych kontroli nie weryfikowała procesów technologicznych i tym samym nie kwestionowała zasadności użycia w jednym produkcie nawet kilkunastu różnych dodatków do żywności. Główny Inspektor Sanitarny twierdził, że procesy produkcji żywności są sprawą producenta.
Dania ogranicza używanie dodatków w produktach spożywczych. Państwo to wprowadziło bardziej restrykcyjne przepisy krajowe od tych obowiązujących w Unii Europejskiej. Wobec wielu rodzajów produktów mięsnych dopuszczalny poziom azotynów wynosi w Danii 60 mg/kg (w Polsce 100 mg/kg). W przypadku zaś tradycyjnych duńskich pulpetów i pasztetu dodawanie tych substancji jest całkowicie zabronione. Dania korzysta w UE z tej szczególnej regulacji m.in. dlatego, że jest w stanie dostarczać solidnych i weryfikowalnych danych dotyczących spożycia substancji dodatkowych.
W Polsce brakuje zindywidualizowanego podejścia do problematyki dodatków do żywności w porównaniu ze standardową regulacją unijną, tak jak stało się to w Danii. Aby jednak mieć możliwość wpłynięcia na ograniczenie stosowania substancji dodatkowych, najpierw trzeba rozpocząć monitorowanie ich spożycia.
SoCioS
Posty: 83
Rejestracja: 03 paź 2019, 22:35

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: SoCioS » 31 sty 2021, 21:09

sowka pisze:Marcin Bustowski obrońca polskiego konsumenta
badanie Ekotesterem Soeks Ecovisor F4
Wynik na azotyny i azotany w eko kiełbasie - zobaczcie sami !!!
https://www.youtube.com/watch?v=PmVZzDP6aiQ



Używacie podobnych testerów??
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 31 sty 2021, 21:59

SoCioS pyta:
Używacie podobnych testerów??

cena trochę nie na kieszeń statystycznego Polaka :(
https://www.srtech.pl/sklep/ekotester-soeks-ecovisor-f4
przedstawiając ten filmik miałam raczej za cel uświadomić, że takie dodatki i praktyki producentów to obecnie codzienność
a skoro brak kontroli i nadzoru Inspekcji sanitarnych to " hulaj dusza..."
SoCioS zresztą nie wyobrażam sobie latać i mierzyć tym miernikiem ....doprowadziłoby to do obłędu :?
Mi wystarczy, że znam temat bo pracowałam trochę w handlu komponentami paszowymi dla zwierząt i znam praktyki hodowców i rolników innym niech właczy się lampka o ile nie maja takiej wiedzy.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 31 sty 2021, 23:17

Warto przypomnieć film dokum. z 2012 roku
Magazyn piekarni wygląda jak hurtownia budowlana
Barwniki, emulgatory, konserwanty, ulepszacze . Co piekarze dodają do pieczywa ?
Okazuje się, że nikt tego nie bada
.
https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości