Obejrzyjcie ten film od początku do końca i sami napiszcie czy ziemniaki są zdrowe. Do końca.
https://www.youtube.com/watch?v=zc6WEuuFY1I
Ziemniaki
Ziemniaki
Dobrze się bawię.
Re: Ziemniaki
Dziękuję Panie Bogusiu za informacje.
Powiem Wam, że ja intuicyjnie czułam, że ziemniaki nie są odżywcze, dlatego jadłam je rzadko. Teraz zrezygnuję z nich całkowicie. Dla mnie to nie jest wielki problem, w mojej diecie i tak króluje kasza gryczana niepalona Bio.
Powiem Wam, że ja intuicyjnie czułam, że ziemniaki nie są odżywcze, dlatego jadłam je rzadko. Teraz zrezygnuję z nich całkowicie. Dla mnie to nie jest wielki problem, w mojej diecie i tak króluje kasza gryczana niepalona Bio.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Re: Ziemniaki
Bogus a jakie zdanie masz na temat skrobi opornej ?
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2
Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.
Re: Ziemniaki
sowka pisze:Bogus a jakie zdanie masz na temat skrobi opornej ?
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.
Sowko bogatym źródłem skrobi opornej jest także kasza gryczana poddana schłodzeniu, a potem jedynie lekkiemu podgrzaniu. To bezpieczniejsze rozwiązanie niż ziemniaki.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Re: Ziemniaki
Paula ,a ja Ci do tej Kaszy gryczanej polecam naszego zachodniopomorskiego łososia jurajskiego
Boguś rzuć okiem , chyba nieżle wygląda jego produkcja , można go uznać za bezpiecznego jesli chodzi o wodę i karmę ?
http://www.lososjurajski.pl/
jadłam go nie raz , jest bardziej blady niż typowy hodowlany ale widomo ....
Boguś rzuć okiem , chyba nieżle wygląda jego produkcja , można go uznać za bezpiecznego jesli chodzi o wodę i karmę ?
http://www.lososjurajski.pl/
jadłam go nie raz , jest bardziej blady niż typowy hodowlany ale widomo ....
W hodowli Jurassic Salmon ryby karmione są jedynie certyfikowanymi paszami zawierającymi białko zwierząt morskich oraz panaferd – naturalny barwnik
Re: Ziemniaki
Odgrzewane ziemniaki są bezpieczniejsze niż świeżo pieczone czy gotowane już kiedyś o tym pisaliśmy. Ja jednak preferuję tak jak Paula kaszę gryczaną niepaloną BIO. Jem najczęściej podgrzewaną na kokosie bo taka świeżo ugotowana mi nie smakuje.
A propos ziemniaków to tylko wystarczy porównać ludzi jedzących dużo ziemniaków z tymi z dietą nisko ziemniaczaną. Ci pierwsi najczęściej mają duże brzuchy i kamienie kałowe.
Moje kury chociaż nie czytają książek to ziemniaków nie lubią.
Robię dla nich takie jedzonko - grubo zmielone zboża pszenica, owies plus ziarna ostropestu, siemienia, maku, sezamu, konopi, kanara, do tego kurkuma, trochę wytłoków z kokosa, orzechów, kminu itd. To najczęściej gotuję na rosole z odpadków po rybach. Dodawałem do tego ziemniaki pokrojone w kostkę. Kury zjadały wszystko łącznie z ośćmi ale ziemniaki zostawiały. Teraz już ziemniaków nie dodaję.
Jak zostanie mi trochę kaszy gryczanej to daję ją oczywiście kurom. Wybredne są te moje kury ale kasza nigdy nie leżała w korytkach dłużej niż kilka minut. Zawsze znika pierwsza.
Myślę, że u innych hodowców kury jedzą ziemniaki z głodu ponieważ ci mieszają ziemniaki z dodatkami i kury nie mając nic innego jedzą tą papkę.
A propos ziemniaków to tylko wystarczy porównać ludzi jedzących dużo ziemniaków z tymi z dietą nisko ziemniaczaną. Ci pierwsi najczęściej mają duże brzuchy i kamienie kałowe.
Moje kury chociaż nie czytają książek to ziemniaków nie lubią.
Robię dla nich takie jedzonko - grubo zmielone zboża pszenica, owies plus ziarna ostropestu, siemienia, maku, sezamu, konopi, kanara, do tego kurkuma, trochę wytłoków z kokosa, orzechów, kminu itd. To najczęściej gotuję na rosole z odpadków po rybach. Dodawałem do tego ziemniaki pokrojone w kostkę. Kury zjadały wszystko łącznie z ośćmi ale ziemniaki zostawiały. Teraz już ziemniaków nie dodaję.
Jak zostanie mi trochę kaszy gryczanej to daję ją oczywiście kurom. Wybredne są te moje kury ale kasza nigdy nie leżała w korytkach dłużej niż kilka minut. Zawsze znika pierwsza.
Myślę, że u innych hodowców kury jedzą ziemniaki z głodu ponieważ ci mieszają ziemniaki z dodatkami i kury nie mając nic innego jedzą tą papkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobrze się bawię.
Re: Ziemniaki
Bogus wysoki poziom kultury - sztuka na ścianach kurnika
Jedzonko kurki maja keto wiec główka pracuje, to co się dziwić że ziemniak pazurem odsuwany
Jedzonko kurki maja keto wiec główka pracuje, to co się dziwić że ziemniak pazurem odsuwany
Re: Ziemniaki
Dziękuje Sowka .
Kury nie muszą mieć aż takich warunków. Widziałem inne kurniki gdzie kury mają się dobrze. Dziwi mnie tylko to, że wielu ludzi ma warunki do hodowli kur, a po jajka idą do biedronki czy tesco. Jedzą tą trutkę zwaną jajami zamiast wyprodukować własne zdrowe jajeczka.
Kury nie muszą mieć aż takich warunków. Widziałem inne kurniki gdzie kury mają się dobrze. Dziwi mnie tylko to, że wielu ludzi ma warunki do hodowli kur, a po jajka idą do biedronki czy tesco. Jedzą tą trutkę zwaną jajami zamiast wyprodukować własne zdrowe jajeczka.
Dobrze się bawię.
Re: Ziemniaki
Dziękuje Bow1 za film. Pooglądane. Co tu dużo pisać
Masakra i tyle!
Na szczęście jest to forum, mamy siebie do pomocy i możemy unikać trucizn wszelakich .
W moim domu na szczęście już od bardzo dawna w 70% tatarka niepalona. Są inne kasze ale tez jeszcze ziemniaki.
A i kurnik piękny i kurki tez cudo
Moje marzenie kiedyś założyć sobie kurnik i hodować ze dwie lub trzy kózki na nabiał kozi. I nic więcej mi nie trzeba do szczęścia Niestety mieszkam sam w kurniku z wielkiej płyty - póki co przynajmniej hehe
jeszcze jedno - z tym zapominaniem z filmiku - moja jedna babcia 83 lata, druga babcia 86 lat. Skubane tak opowiadają o czasach wojny, okupacji, ze szczegółami . Non stop by opowiadały czasy wstecz bardzo odległe. Nawet szczegóły z dzieciństwa. To mnie zastanawia. Dlaczego pomimo diety, która dawno jak była gospodarka to mieli swoje wszystko ale uprawiali ziemniaki, piekli chleb, jedli wieprzka. Później jak to się skończyło to kupowali w sklepie. Gdzie tam kasze gryczaną ktoś widział
Moja babcia jedna i druga jak na swój wiek są dziwnie nadaktywne i zdrowe. Sąsiadka zza płota 94 lata to samo kurka - nawet sąsiad mówi ze mama czuje się coraz lepiej i ma duży apetyt
Jak byście wiedzieli co one jedzą
Masakra i tyle!
Na szczęście jest to forum, mamy siebie do pomocy i możemy unikać trucizn wszelakich .
W moim domu na szczęście już od bardzo dawna w 70% tatarka niepalona. Są inne kasze ale tez jeszcze ziemniaki.
A i kurnik piękny i kurki tez cudo
Moje marzenie kiedyś założyć sobie kurnik i hodować ze dwie lub trzy kózki na nabiał kozi. I nic więcej mi nie trzeba do szczęścia Niestety mieszkam sam w kurniku z wielkiej płyty - póki co przynajmniej hehe
jeszcze jedno - z tym zapominaniem z filmiku - moja jedna babcia 83 lata, druga babcia 86 lat. Skubane tak opowiadają o czasach wojny, okupacji, ze szczegółami . Non stop by opowiadały czasy wstecz bardzo odległe. Nawet szczegóły z dzieciństwa. To mnie zastanawia. Dlaczego pomimo diety, która dawno jak była gospodarka to mieli swoje wszystko ale uprawiali ziemniaki, piekli chleb, jedli wieprzka. Później jak to się skończyło to kupowali w sklepie. Gdzie tam kasze gryczaną ktoś widział
Moja babcia jedna i druga jak na swój wiek są dziwnie nadaktywne i zdrowe. Sąsiadka zza płota 94 lata to samo kurka - nawet sąsiad mówi ze mama czuje się coraz lepiej i ma duży apetyt
Jak byście wiedzieli co one jedzą
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Ziemniaki
Kochani, mnie nasuwa się taki wniosek: krochmal do usztywniania kołnierzyków, a na talerze ekologiczna biała gryka.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 124 gości