Cukrzyca II i depresja

sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 16 sty 2021, 23:33

Paula fajnie ze jesteś znów z nami :)
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 18 sty 2021, 11:52

Ciekawe informacje o wpływie cukru na organizm człowieka ze strony dr Mercoli:
"Według dr. Mercoli
Cukier prawdopodobnie jest jednym z najbardziej niebezpiecznych spożywanych produktów. Może wywołać uzależnienie, które jest trudne do zwalczenia. Przerażające jest to, że można go znaleźć w prawie każdej przetworzonej żywności. Ukrywa się pod wieloma różnymi nazwami i wpływa na organizm człowieka w sposób, który naukowcy wciąż badają. Podczas gdy media i stowarzyszenia medyczne ostrzegały ludzi przed przejadaniem się tłuszczem i solą, stosunkowo niewiele mówi się o nadmiarze cukru w amerykańskiej diecie.

Smutna prawda jest taka, że istnieje wiele badań z ostatnich dekad, które pokazują szkody, jakie cukier wyrządza zdrowiu, ale przemysłowi udało się ukryć dowody. Twierdzą, że cukier ma niewielki lub żaden wpływ na zdrowie lub wagę człowieka.

Spożywane pokarmy mają ogromny wpływ na mózg, zdrowie jelit i metabolizm komórkowy, a wszystko to wpływa na ogólne zdrowie oraz codzienną produktywność w domu i w pracy. Dawniej cukier był rzadkim produktem, którym cieszono się tylko przy specjalnych okazjach. Obecnie występuje prawie we wszystkich produktach dostępnych na sklepowych półkach, z wyjątkiem pełnowartościowej żywności.

Znajduje się we wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności, przekąskach, napojach, sosach, pieczywie, przyprawach i wędlinach. Nawet mleko modyfikowane i żywność dla niemowląt zawierają cukier, który uruchamia ośrodek nagrody w mózgu, zwiększając chęć na kolejną porcję jedzenia.

Badania dość wyraźnie pokazują, że rafinowany cukier spożywany w nadmiernych ilościach sprzyja dysfunkcji mitochondriów. Te małe elektrownie dostarczają energii komórkom, więc kiedy przestaną normalnie funkcjonować, może dojść do zakłócenia dowolnej liczby funkcji w całym organizmie. Naukowcy potwierdzili, że cukier zaburza funkcje komórkowe bez względu na stan zdrowia, który występował przed rozpoczęciem złego odżywiania.

Cukier promuje zmiany metaboliczne, które szkodzą zdrowiu

W badaniu przeprowadzonym na University of Surrey naukowcy poprosili dwie grupy mężczyzn o zmianę nawyków żywieniowych na trzy miesiące. Na początku jedna grupa miała objawy niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), podczas gdy w drugiej grupie nie obserwowano takich objawów. Każdy mężczyzna przeszedł 12-tygodniowy okres, w którym codziennie zjadał 650 kalorii z cukru lub nie więcej niż 140 kalorii z cukru. Naukowcy zmierzyli poziom tłuszczu we krwi i wątrobie każdego uczestnika badania.

To, co odkryto, nie było zaskakujące. Osoby spożywające 650 kalorii z cukru dziennie przez 12 tygodni, miały znacznie wyższy poziom tłuszczu we krwi i wątrobie. Badanie zostało zaprojektowane jako randomizowane badanie krzyżowe, co oznacza, że każdy uczestnik przestrzegał obu diet, a kolejność ich przestrzegania została przydzielona losowo. Główny badacz, dr Bruce Griffin – profesor ds. żywienia i metabolizmu na University of Surrey – skomentował wyniki następująco:

„Nasze odkrycia dostarczają nowych dowodów na to, że spożywanie dużych ilości cukru może zmienić metabolizm tłuszczów w sposób, który może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia”.

Metabolizm tłuszczów to proces, w którym tłuszcze są rozkładane i transportowane z krwią do komórek ciała. Wyniki pokazały również, że kiedy mężczyźni, którzy na początku badania mieli niski poziom tłuszczu w wątrobie, spożywali dietę bogatą w cukier, ich metabolizm tłuszczów uległ zaburzeniu, a poziomy tłuszczów we krwi i wątrobie wzrosły i były porównywalne do poziomów występujących u mężczyzn cierpiących na NAFLD. Ten stan jest związany z otyłością i dotyka do 25% Amerykanów.

Celem naukowców było określenie roli cukru w metabolizmie wątroby i jej wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Okazało się, że obie grupy mężczyzn, zarówno z NAFLD, jak i bez, wykazywały zmiany w metabolizmie tłuszczów związane z chorobami układu krążenia.

W przeszłości NAFLD występowało prawie wyłącznie u osób dorosłych. Istnieją jednak dowody sugerujące, że obecnie NAFLD występuje u nawet 10% dzieci w wieku od 2 do 19 lat, a powodem tego jest dieta bogata w cukier – począwszy od wieku niemowlęcego. Niestety, te dzieci są znacznie bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, chyba że zmieni się ich dieta.

Cukier - siła napędowa chorób będących głównymi przyczynami śmierci

Na początku swojej książki pt. „The Case Against Sugar”, Gary Taubes – dziennikarz śledczy i pisarz –porównuje niewielką liczbę osób, u których zdiagnozowano cukrzycę pod koniec XIX wieku, kiedy cukier nie był podstawowym składnikiem diety z osobami, które obecnie cierpią na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

Codzienne wypijanie jednego 6-uncjowego napoju gazowanego z dodatkiem cukru wystarczy, aby zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi i chorób układu krążenia. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) szacuje, że przeciętny Amerykanin otrzymuje 16% codziennie spożywanych kalorii z cukru, co odpowiada spożyciu aż 30 łyżeczek cukru dziennie, czyli trzykrotności zalecanej ilości. Odpowiada to zjadaniu 35 pięciofuntowych torebek (ok. 80 kg) cukru każdego roku.

Producenci wykorzystali uzależniającą właściwość cukru, aby zwiększyć sprzedaż swoich produktów. Używają syropu glukozowo-fruktozowego, aby uzyskać większy zwrot z każdej zainwestowanej złotówki. Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest nie tylko tańszy w użyciu dla producentów, ale zapewnia również organizmowi większą ilość cukru.

Zagrożenie dla dorastających dzieci jest tym większe, że ich ciała nie są w stanie poradzić sobie z ilością cukru, którą otrzymują ze słodyczy, przetworzonej żywności i słodkich napojów. Spożywanie cukru przez wiele lat powoduje uszkodzenie mitochondriów i zaburzenia metabolizmu komórkowego, które powodują rozwój chorób powiązanych z wieloma głównymi przyczynami zgonów, w tym:

Choroby serca

Nadciśnienie tętnicze

Miażdżyca tętnic

Choroby nowotworowe

Udar mózgu

Cukrzyca

Przewlekłe choroby wątroby

Choroba Parkinsona i Alzheimera

Cukier został powiązany ze zwiększonym ryzykiem depresji

Cukier wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem depresji. Ponieważ cukier niekorzystnie wpływa na mózg, może powodować uszkodzenia, które wpływają na nastrój i zachowanie. Kilka badań wykazało związek między rosnącym spożyciem cukru a wzrostem wskaźników depresji.

Cukier przyczynia się do zmian nastroju na kilka sposobów. Na początek cukier zwiększa insulinooporność, która odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu psychicznym. W dłuższej perspektywie powoduje to przewlekłą reakcję zapalną w organizmie. W jednej z międzykulturowych analiz naukowcy doszli do wniosku, że dietetyczne czynniki prognostyczne wyników depresji i schizofrenii są bardzo podobne do tych, które pozwalają przewidzieć cukrzycę i choroby serca. Wszystkie obejmują przewlekłą reakcję zapalną, której główną przyczyną jest cukier.


Badacze odkryli również istotny związek między uzależnieniem a zaburzeniami nastroju, w tym depresją. W badaniu, w którym monitorowano nawyki żywieniowe i schorzenia 8000 osób w ciągu 22 lat, naukowcy odkryli, że mężczyźni spożywający co najmniej 67 gramów cukru dziennie byli o 23% bardziej narażeni na rozwój depresji w ciągu pięciu lat niż osoby spożywające co najwyżej 40 gramów cukru. Żaden z uczestników badania nie był leczony z powodu jakiejkolwiek choroby psychicznej na początku badania.

Wydaje się, że wpływ cukru na zdrowie psychiczne jest niezależny od statusu społeczno-ekonomicznego, aktywności fizycznej, picia alkoholu, palenia tytoniu czy innych nawyków żywieniowych. Warto zapamiętać wyniki tego badania. Chociaż metodologia nie pozwoliła naukowcom znaleźć przyczyny i skutku, wyniki są zgodne z wcześniejszymi badaniami, które sugerują, że nadmierne spożycie cukru może wywołać zaburzenie homeostazy neurologicznych substancji chemicznych wpływających na nastrój, co zwiększa ryzyko depresji i lęku.

Cukier wpływa na funkcję dopaminy w mózgu – neuroprzekaźnika, który aktywuje system nagrody – w ten sam sposób, w jaki narkotyki wpływają na mózg, przez co może wywołać silną reakcję uzależniającą. Ponieważ uzależnienie i zaburzenia nastroju zostały ze sobą powiązane, a cukier napędza potężne zmiany nastroju związane z uzależnieniem, naukowcy, którzy przeanalizowali biochemiczne i neurologiczne skutki spożywania cukru doszli do wniosku, że dla niektórych osób może on być tak samo uzależniający jak kokaina.

Nadmiar cukru jest toksyczny

Robert Lustig – profesor endokrynologii dziecięcej na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco (USCF) – omawia rolę cukru w diecie społeczeństwa w ciągu ostatnich dziesięcioleci oraz jego wpływ na zatrucie organizmu. Cukier stymuluje uwalnianie dopaminy – neuroprzekaźnika, który odgrywa istotną rolę w wielu ważnych szlakach, w szczególności w szlaku mezolimbicznym.

Sposób, w jaki dopamina wpływa na mózg w tym obszarze, zmienia się wraz z nałogiem i zwiększa postrzeganie motywacji lub przyjemności. Ta substancja chemiczna sprawia, że spożywanie cukru jest tak przyjemne oraz jest powodem, dla którego producenci używają go do napędzania zachowań konsumentów. Jednak podobnie jak w przypadku narkotyków, cukier nie jest dla zdrowy. Nie mający żadnej wartości odżywczej, cukier jest jednym z najbardziej toksycznych składników zachodniej diety.

Przetworzona fruktoza, taka jak HFCS, to kolejna forma cukru w przetworzonej żywności, która powoduje jeszcze większe szkody niż prosta glukoza czy cukier stołowy (sacharoza), który jest mieszaniną glukozy i fruktozy. Badanie prowadzone przez dr Kimber Stanhope, biologa i specjalisty od żywienia z University of California Davis, wykazało, że działanie fruktozy i glukozy w organizmie jest inne.

Uczestnicy badania zostali losowo przydzieleni do grup spożywających napoje słodzone glukozą lub fruktozą przez okres 10 tygodni. Mimo że napoje zawierały taką samą liczbę kalorii, osoby z grupy, w której napoje były słodzone fruktozą, doświadczyły wzrostu poziomu lipidów związanych z chorobami układu krążenia, zwiększonej oporności na insulinę i większej ilości tłuszczu trzewnego związanego z chorobą metaboliczną.

Osoby z grupy, w której napoje były słodzone glukozą, nie doświadczyły tych niekorzystnych zmian. Według autorów badania: „Uzyskane dane sugerują, że fruktoza specyficznie zwiększa DNL [lipogenezę de novo w wątrobie], sprzyja dyslipidemii, zmniejsza wrażliwość na insulinę i zwiększa otyłość trzewną u osób dorosłych z nadwagą/otyłością”.

Badania przeprowadzone w wielu najbardziej szanowanych instytucjach na całym świecie potwierdzają, że cukier jest głównym czynnikiem powodującym rozwój chorób przewlekłych, w tym do chorób będących głównymi przyczynami zgonów, takich jak nowotwory i choroby serca. Jeśli chcesz obniżyć koszty opieki zdrowotnej, najlepiej w jak największym stopniu unikać spożywania cukru lub całkowicie wyeliminować go z diety.

Spożywanie pełnowartościowej, ekologicznej żywności to najlepszy sposób na optymalizację zdrowia. Kupując pakowaną żywność, przeczytaj uważnie etykietę, aby podjąć świadomą decyzję odnośnie ilości cukru, którą dodajesz do swojej diety. Pamiętaj, że istnieje wiele różnych rodzajów cukrów, które mogą pozostać niezauważone na etykietach. Poniżej znajduje się lista niektórych z częściej występujących nazw cukrów, ale w rzeczywistości jest ich znacznie więcej.

Pamiętaj, że składniki na etykietach żywności są wymieniane w kolejności malejącej – od składnika o największej zawartości w produkcie. Innymi słowy, w danym produkcie więcej jest pierwszego składnika niż drugiego i tak dalej. Patrząc na ilość cukru w produkcie, który rozważasz kupić, pamiętaj, że jeśli różne rodzaje cukrów znajdują się na czwartej, szóstej, dziewiątej i jedenastej pozycji, suma tych składników może umieścić cukry na pierwszej lub drugiej pozycji. Zauważysz, że niektóre z nazw pod którymi kryją się cukry kończą się na „oza” lub mają w nazwie „syrop”, co identyfikuje je jako cukry.

Koncentrat soku owocowego
Odparowany sok trzcinowy
Kryształy soku z trzciny cukrowej
Melasa z trzciny cukrowej
Syrop maślany
Sok owocowy
Syrop z chleba świętojańskiego
Karmel
Syrop z brązowego ryżu
Syrop glukozowo-fruktozowy w postaci stałej
Florida crystal
Syrop cukrowy
Syrop klonowy
Melasa
Syrop rafineryjny
Syrop sorgo
Sucanat – ekologiczny cukier trzcinowy
Syrop z melasy
Cukier brązowy
Słód jęczmienny
Syrop glukozowo-fruktozowy
Dekstryna
Dekstroza, cukier gronowy
Słód diastatyczny
Maltol etylowy
Glukoza
Glukoza w postaci stałej
Laktoza
Syrop słodowy (jęczmienny)
Maltoza
D-ryboza
Syrop ryżowy
Galaktoza
Maltodekstryna
Cukier puder"
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 20 sty 2021, 18:58

Było coś dla ciała to teraz dla duszy.... :D
"Na peryferiach Wszechświata znajduje się mały sklepik.
Szyldu dawno już nie ma, został zdmuchnięty przez kosmiczny huragan. Nowego szyldu właściciel sklepu nie powiesił, ponieważ wszyscy okoliczni mieszkańcy wiedzą przecież, że sklep sprzedaje marzenia.

Na drzwiach sklepu wisi tabliczka:
„Jeśli Twoje życzenie nie zostało spełnione, to znaczy, że jeszcze nie zapłaciłeś”.

Asortyment jest bardzo bogaty – można tu kupić praktycznie wszystko. Jacht, dom, małżeństwo, posadę prezesa korporacji, pieniądze, dzieci, dobrą pracę, duży biust, medal olimpijski, samochody, drużyny piłkarskie, władzę, sukces i wiele innych dóbr.

W sprzedaży nie ma jedynie Życia i Śmierci – ich dystrybucją zajmuje się Centrala znajdująca się w innej Galaktyce.

Każdy klient, który wchodzi do sklepu (bo są też tacy, którzy ani razu nie weszli i do tej pory siedzą na tyłku i zajmują się chceniem) w pierwszej kolejności pyta o cenę swojego marzenia.

A ceny są różne...

Wymarzona praca na przykład, kosztuje rezygnację ze stabilności i przewidywalności, gotowość do samodzielnego planowania i organizowania własnego życia, wiarę we własne siły oraz pozwolenia sobie na taką pracę, jaką kochasz, a nie taką, jaka się nawinie.

Niektóre ceny wydają się dość dziwne: małżeństwo można otrzymać w zasadzie za bezcen, natomiast szczęśliwe życie kosztuje bardzo drogo – wymaga osobistej odpowiedzialności za własne szczęście, umiejętności cieszenia się życiem, znajomości swoich celów, rezygnacji z dążenia by wszystkim dogodzić, doceniania wszystkiego co się ma, pozwolenia sobie na bycie szczęśliwym, świadomości własnych zalet, rezygnacji z bonusu „ofiary”, ryzyka utraty niektórych znajomych…

Nie każdy klient, który wchodzi do sklepu, jest gotów, aby od razu kupić marzenie. Niektórzy, gdy widzą cenę, natychmiast wychodzą. Inni stoją w zadumie, licząc swoje zasoby i zastanawiając się, skąd wziąć więcej środków. Czasem ktoś skarży się, że ceny są za wysokie i prosi właściciela o rabat albo pyta, kiedy będzie wyprzedaż.

Są też tacy, którzy wyciągają z kieszeni wszystkie swoje oszczędności i odbierają marzenie, zapakowane w piękny szeleszczący papier. Są zawsze odprowadzani wzrokiem przez zazdrosnych klientów, którzy szepczą złośliwie, że właściciel sklepu to na pewno ktoś z rodziny i marzenie dostali pod ladą, po znajomości.

Właściciela sklepu dawno już proszono, aby obniżył ceny, co zwiększyłoby liczbę klientów. Ale takie postulaty za każdym razem spotykały się z odmową, bowiem właściciel uważa, że to obniży jakość marzeń.

Kiedy pytano go, czy nie obawia się bankructwa, mówił, że nigdy nie zabraknie śmiałków, gotowych ryzykować i zmieniać swoje życie, rezygnując z nawyków i bezpiecznej przewidywalności, zdolnych do wiary w swoje marzenia, mających dość sił i środków, by zapłacić za ich realizację…”
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 20 sty 2021, 19:40

Czyli jaka jest cena życia ? marzeń ? ;)
A może jak dopiero tracimy wszystko zaczynamy doceniać to co mieliśmy na wyciągnięcie ręki ?
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 20 sty 2021, 19:44

Sowko, a może po prostu zagłębienie się w siebie, odkrycie własnego potencjału, zaangażowanie i podążanie własną drogą, a nie taką jaką chcieliby inni... :D
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 20 sty 2021, 20:34

Paula tak , zawsze w zgodzie ze sobą :D
„Człowiek, który umie żyć w harmonii z samym sobą, jest szczęśliwy.”
Oscar Wilde

„Nosimy w swym wnętrzu cuda, których poszukujemy na zewnątrz.”
Thomas Brown
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Bow1 » 20 sty 2021, 20:51

sowka pisze:„Człowiek, który umie żyć w harmonii z samym sobą, jest szczęśliwy.”
Oscar Wilde

a ten człowiek, który tak nie umie powinien popijać kava kava ;)
bow1
Dobrze się bawię.
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 21 sty 2021, 10:58

Bow1 pisze:
sowka pisze:„Człowiek, który umie żyć w harmonii z samym sobą, jest szczęśliwy.”
Oscar Wilde

a ten człowiek, który tak nie umie powinien popijać kava kava ;)
bow1

Boguś napisz, proszę, jakie masz doświadczenia z kava kava, bo właściwości tej rośliny są imponujące, szczególnie w kontekście depresji i zaburzeń lękowych. I jak z wątrobą, bo niektórzy sugerują, że może ją obciążać w dłuższej perspektywie.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 22 sty 2021, 17:36

Rozpatrując temat depresji, czy zaburzeń lękowych należy pamiętać o ogromnie ważnej roli właściwej mikroflory jelitowej. Oto, w jaki sposób pożyteczne bakterie wpływają na nasz nastrój:
"1. Produkują wiele neuroprzekaźników wpływających na nastrój, tj. serotoninę i dopaminę – neuroprzekaźniki uwalniane do światła jelit wiążą się z zakończeniami nerwów i dają sygnał do mózgu, że wszystko jest w porządku. Serotonina wpływa na radość z życia, temperaturę ciała, regulację progu bólowego czy ruchy jelit. Dopamina z kolei związana jest z motywacją, pozytywną energią, ekscytacją – to dzięki niej mamy chęci do pójścia na trening, trzymania się diety, czy do zmiany siebie na lepsze.

2. Produkują GABA – neuroprzekaźnik związany z relaksacją, wyciszeniem, dobrej jakości snem o działaniu antylękowym i antypadaczkowym. Niedobór tego neuroprzekaźnika sprawia, że czujemy się ciągle pobudzeni, rozdrażnieni, nie możemy się wyciszyć i zrelaksować. Zaczynamy się martwić o wszystko, pisać czarne scenariusze. Być może znacie osoby, które mają dziwne tiki nerwowe, mocno mrugają oczami, machają cały czas nogą? To może oznaczać niedobór GABA.

3. Produkują BDNF i NRF – czynniki, które przyczyniają się do wzrostu komórek nerwowych i tworzenia nowych połączeń między nimi, co przenosi się na lepszą pamięć, koncentrację, odporność na stres. Warunkują prawidłowe funkcjonowanie neuronów dopaminergicznych i cholinergicznych. Czynniki te odpowiadają za zjawisko neuroplastyczności mózgu, czyli dostosowywanie się do warunków środowiska. Są niezwykle ważne po różnego rodzaju traumach czy urazach, aby zrekompensować sobie utratę czy zniszczenie komórek nerwowych. Wysoki poziom tych neutrofin chcemy mieć także przy różnego rodzaju schorzeniach autoimmunologicznych związanych z atakiem układu odpornościowego na nerwy, osłonki mielinowe czy inne elementy układu nerwowego. BDNF reguluje także metabolizm. Obniżony poziom tego czynnika obserwujemy w schorzeniach takich, jak: choroba Alzheimera, Parkinsona, cukrzyca typu II, choroby sercowo-naczyniowe, bezsenność, depresja, stany lękowe czy anoreksja.

4. Obniżają stany zapalne – depresja to tak naprawdę choroba o charakterze zapalnym. Długo utrzymujące się stany zapalne w organizmie mogą prowadzić do depresji. Niejednokrotnie u osób z depresją obserwuje się wysoki poziom cytokin prozapalnych, takich jak TNF-α, IL-1, IL-6 czy interferony. Te cytokiny mogą także przenikać do ośrodkowego układu nerwowego i wywoływać stany zapalne mózgu, co objawia się przewlekłym zmęczeniem, problemami z pamięcią, koncentracją lub tzw. brain fog. Stany zapalne mózgu często towarzyszą chorobom autoimmunologicznym, przewlekłym infekcjom, tj. borelioza, bartonella, EBV. Wiele gatunków bakterii probiotycznych ma zdolność do obniżenia poziomu cytokin prozapalnych. Dodatkowo bakterie te wspierają i modulują odporność, przez co wspierają zarówno walkę z infekcjami, jak i pomagają wprowadzić choroby autoimmunologiczne w remisję – chociażby poprzez wpływ na limfocyty T (Treg).

5. Poprawają stan jelit i przyswajania składników odżywczych – zły stan jelit oraz zniszczona bariera jelitowa bardzo często są powiązane z upośledzonym przyswajaniem składników odżywczych z pożywienia, takich jak witaminy czy minerały. Niedobory tych składników także mogą skutkować osłabioną produkcją neuroprzekaźników. Witamina B6, B12, B9, żelazo, cynk, magnez są niezbędne do produkcji serotoniny, GABA, dopaminy, acetylocholiny. Wiele chorób, tj. celiakia, colitis ulcerosa, choroba Leśniowskiego-Crohna, związanych jest ze zniszczeniem kosmków jelitowych. Bakterie w naszych jelitach produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, tj. kwas masłowy, które stanowią energię dla jelit, wpływają na poprawę integralności bariery jelitowej, działają antyzapalnie i modulująco na odporność. Dzięki nim można odbudować jelita, co przenosi się na znaczącą poprawę przyswajalności składników odżywczych.

6. Produkują witaminy z grupy B – bakterie jelitowe nie tylko mogą wpłynąć pośrednio na poprawę przyswajania składników odżywczych, ale także same mają zdolność do produkcji witamin z grupy B. Co prawda część z nich produkują dla siebie, ale my także możemy z tego korzystać – dzięki temu mogą wpływać na produkcję neuroprzekaźników.

7. Regulują pracę autonomicznego układu nerwowego – poprzez wydzielanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) bakterie probiotyczne mogą modulować pracę autonomicznego układu nerwowego. To przenosi się na lepszą odporność na stres, zmniejszoną aktywację sympatycznego układu nerwowego. "
Informacje zaczerpnięte ze strony body-challenge.pl
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 22 sty 2021, 18:01

Rozwijając temat mikrobioty, warto zapoznać się ze znaczeniem terminu: jelitowy(enteryczny) układ nerwowy. Poniżej zamieszczę Wam informacje ze strony mito-med.pl:
"Na całej powierzchni naszych jelit rozpościera się gęsta sieć komórek nerwowych, a ich ilość jest naprawdę zdumiewająca – ok. 100 milionów! I chodź jest to mniej niż w mózgu, to liczba ta jest większa niż w rdzeniu kręgowym czy obwodowym układzie nerwowym. Z tego względu jelita stanowią drugie po mózgu centrum dowodzenia w naszym organizmie.

Warto jest przyjrzeć się zarówno fascynującej relacji pomiędzy tymi narządami jak i niezależnemu działaniu dolnego układu nerwowego (enterycznego) znajdującego się w jelitach.

Neurony jelitowe – jakie zadania spełniają?

Umiejscowiona w jelitach sieć komórek nerwowych jest identyczna do tej tworzącej korę mózgową, czyli region od którego zależy stan naszej pamięci, koncentracja oraz poziom intelektualny. Nasz mózg bezustannie pracuje i zarządza czynnościami wyższym takimi jak myślenie, czy rozwój mowy. Został on jednak zwolniony z wyczerpujących obowiązków sterowania procesami trawienia, wchłaniania substancji odżywczych z pokarmu oraz wydalania. Za to zadanie odpowiedzialny jest właśnie jelitowy system nerwowy. Koordynuje on samodzielnie czynność układu pokarmowego m.in zapewniając optymalne wydzielanie soków trawiennych przez żołądek a także regulację perystaltyki jelit.

Czynności te zależne są od dwóch splotów neuronów jelitowych:

Splotu Auerbacha, który występuje pomiędzy warstwami mięśni błony mięśniowej zewnętrznej. Współtworzą go neurony kontrolujące motorykę oraz aktywność enzymów przyległych narządów. Splot ten jest odpowiedzialny
w szczególności za częstość i siłę skurczów błony mięśniowej układu pokarmowego.

Splotu Meissnera znajdującego się w błonie podśluzowej jelita. Tworzące splot Meissnera neurony ruchowe zaopatrują komórki wydzielnicze błony śluzowej nadzorując sekrecję z narządów przewodu pokarmowego.

Oś jelitowo-mózgowa

Jelitowy układ nerwowy mimo szeregu samodzielnie wypełnianych funkcji pozostaje w stały kontakcie z mózgiem, a relacja ta jest niezwykle ważna dla całego organizmu. Stwierdzono także, że komórki nerwowe jelit zaliczają się do nerwowego układu wegetatywnego, który za pośrednictwem układu współczulnego stabilizuje funkcje trawienne. Jest to możliwe dzięki temu, że nerwy błędne doprowadzają włókna przywspółczulne do sporej części przewodu pokarmowego, omijając jedynie dolne fragmenty jelita grubego.

Łączność obu układów nerwowych jest zapewniona poprzez najdłuższy w naszym organizmie nerw określany jako błędny. Za jego pośrednictwem dochodzi do ciągłego przekazywania sygnałów. Niezwykłe jest to, że ta wymiana informacji nie jest zrównoważona, bowiem aż 90% impulsów nerwowych idących szlakiem nerwu błędnego wysyłanych jest z jelit w kierunku mózgu. To tylko utwierdza w przekonaniu jak ważna rolę w regulacji naszych funkcji psychicznych pełni ten narząd.

W chwili, gdy organizm jest poddany ekspozycji na czynniki stresogenne bądź wszelkie patogenne bakterie nasze jelita w sposób natychmiastowy na to reagują, a dzięki własnym neuronom, które wytwarzają chociażby liczne substancje przekaźnikowe takiej jak dopamina, czy serotonina podnoszą alarm w przypadku zagrożeń. Wysyłają mnóstwo sygnałów ostrzegawczych w kierunku mózgu, zapewniając mu na bieżąco informacje o stanie w jakim się znajdują.

Mikroflora jelitowa – niezbędny element układu pokarmowego

Nasz organizm jest miejscem, które zamieszkują bilionów mikroorganizmów. Żyją one zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz nas. Wspólnie stanowimy złożony ekosystem. Jelita są narządem szczególnie wyróżniającym się obfitością i rozmaitością mikroorganizmów. Liczba symbiotycznych drobnoustrojów zamieszkujących jelito grube przekracza dziesięciokrotnie ilość komórek ciała człowieka, a masa mikrobioty układu pokarmowego u dorosłego człowieka wynosi ok. 1-2 kg i liczy 150 razy więcej genów niż ludzki genom.

Mikroorganizmy jelitowe wspierają wchłanianie składników odżywczych i mają zdolność do rozkładu nieprzetwarzanych przez człowieka cukrów złożonych pochodzenia roślinnego. Ponadto wytwarzają z pożywienia liczne witaminy i enzymy. Produkują wiele substancji ochronnych i odżywczych, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, takie jak witamina B12, kwas foliowy oraz witamina K, a produkcja tych związków jest niezwykle istotna dla wszystkich naszych komórek
i znajdujących się w nich mitochondriów. Ponadto bakterie jelitowe są bardzo ważnym stymulatorem układu immunologicznego, a 80% wszystkich komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelicie. Patogenni „napastnicy” napotykają solidną barierę jaką jest mikroflora jelit, błona śluzowa jelit i znajdujące się pod nią komórki odpornościowe. Jeśli funkcjonowanie tej bariery jest osłabione, to szkodliwe bakterie mogą przeniknąć do organizmu, powodować choroby i osłabić ogólną odporność. Nieprawidłowa funkcja filtracyjna jelit może powodować schorzenia, takie jak alergie, nietolerancje pokarmowe, zapalenie błony śluzowej jelita i problemy trawienne.

Jelita oprócz własnego układu nerwowego, flory bakteryjnej posiadają także układ immunologiczny znany jako GALT, czyli tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, w której znajduje się aż 70% całej puli limfocytów w organizmie.

Najważniejszymi zadaniami systemu odpornościowego GALT jest:

stworzenie pierwszej linii obrony organizmu przed szkodliwymi czynnikami
aktywizacja prawidłowej odpowiedzi immunologicznej na antygeny zewnętrzne
przygotowanie niedojrzałego układu odpornościowego noworodka na pierwszy kontakt z antygenami zewnętrznymi

Mikroflora jelitowa oddziałując na receptory umiejscowione w rejonie ściany jelita grubego tworzy mechanizm obronny naszego organizmu, który dokonuje selekcji bakterii pożytecznych i szkodliwych, ale także składników odżywczych. Korzystne drobnoustroje bytujące w jelicie tworzą niesprzyjające warunki dla rozwoju patogenów m.in. niskie pH, a tym samym dążą do ich eliminacji. Co najważniejsze wspierają czynność komórek nabłonka wyściełających jelita, które pełnią zasadnicze tam funkcje – wchłanianie składników odżywczych i tworzenie bariery ochronnej, która uniemożliwia wniknięcie do krwiobiegu substancji szkodliwych.

Zespół pożytecznych drobnoustrojów jelitowych w momencie wniknięcia do organizmu szkodliwych bakterii komunikuje się z wyspecjalizowanymi komórkami odpornościowymi GALT, które mają zdolność do inicjowania produkcji przeciwciał. Wówczas natychmiast dochodzi do stworzenia linii obronnej i zapoczątkuje się proces zwalczanie niepożądanych gości. Takie działanie zapewnia przede wszystkim ochronę jelitowemu układowi nerwowemu.

Troszcząc się o zdrowie całego organizmu powinniśmy zawsze mieć na uwadze stan naszych jelit. Tam zlokalizowane są jego fundamenty. Jelita wpływają na naszą odporność i posiadają własny układ nerwowy, który jest niemal tak samo ważny jak ośrodkowy układ nerwowy. Kiedy zaobserwujesz u siebie nawracające infekcje, zbyt często obniżoną odporność, problemy trawienne (wzdęcia, biegunki), ale także kiedy Twój nastrój ulega ciągłym wahaniom, jesteś znerwicowany, pojawiają się u Ciebie epizody depresyjne zadbaj o swoje jelita i uporządkuj znajdującą się tam mikroflorę, która jest częścią integralną całego organizmu. Aby to zrealizować należy wdrożyć do codziennej diety odpowiednio skomponowane szczepy probiotyczne, a także prebiotyki. Pomogą one uporać się z bardzo wieloma dolegliwościami, nie tylko związanymi
z układem pokarmowym. Zdrowie całego organizmu zaczyna się w jelitach!"
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości