Choroby neurodegeneracyjne

Aniutek
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2017, 12:30

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: Aniutek » 15 cze 2019, 17:41

Dzięki wszystkim za cenne podpowiedzi.
Z kwasem alfa liponowym na razie poczekam, bo choć nie mam żadnych amalgamatów od lat, wiem, że bezpieczniej brać go co parę godzin w dzień i w nocy. Na razie nie mam na to sił. Ale myślę o tym, zwłaszcza, że mam polineuropatię i jest to jakaś szansa na poprawę.
Sowka
czy możesz mi doradzić w kwestii wit. B12?
jeśli w wit. B-complex jest witamina B-12, ale odpowiada połowie dawki zaleconej w terapii Bow1, no i nie jest do ssania, ale jest w postaci metylowanej to dokupić brakującą połowę dawki czy może całą? Bo na ile ta w B-complex jest przyswajalna? Czy mogę ją przedawkować?
A tak w ogóle nie znalazłam wit. B-12 do ssania bez tych wszystkich dodatków, a jak jest to znowu nie do ssania.
Też mam problem jak chodzi o wit. B3.
Jeśli jest ona w B-complex w postaci niacynamidu, to jeśli kupię dodatkowo wit. B3 w postaci niacyny, to nie liczyć tego niacynamidu licząc dawkę?

Byłabym wdzięczna za podpowiedzi.
A że trzeba dbać o jelita cały czas, zakwaszać żołądek, wiem i doświadczam.
Aniutek
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2017, 12:30

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: Aniutek » 15 cze 2019, 21:03

No i zaczęło się...
Zaczęłam czytać różne wątki w poszukiwaniu odpowiednich postaci suplementów, zwłaszcza na forum dawidicke.pl, gdzie wielu z Was również się udziela, no i znów dopadła mnie kompletna beznadzieja. Ile razy już brałam się za suplementację, zawsze mnie to dopadało, od czego zacząć. Dlatego nigdy się na prawdę się za nią porządnie nie wzięłam. Nie wiem, czy biorąc jakiś suplement na coś, na coś innego sobie nie zaszkodzę. No bo zaczynam czytać o WU, o sodzie (czy można codziennie, zwłaszcza w przypadku chorych nerek?)
Gdyby to było jedno schorzenie?..., a tu i nerki chore (kłębuszkowe zapalenie), i wątroba (wyleczona z wirusa C, ale pełna naczyniaków i osłabiona wirusem - niestety leczenie spowodowało ogromne zaostrzenie choroby autoimmunologicznej, która częściowo została wygaszona dużymi dawkami sterydów i plazmaferezami - dializą osocza, po których to zabiegach dostałam polineuropatię i wiele innych dolegliwości), i grzybica (brak 3 paznokci u rąk), i polineuropatia, i choroby autoimmunologiczne, o jednej z nich prawie nikt nic nie wie - krioglobulinemia, i 9 lat na sterydach, i diuretyki (bez nich nie sikam), i czasowe obrzęki nerkowe w nogach i brzuchu (wodobrzusze też już miałam b. duże), a przede wszystkim najgorsze jest zmęczenie, a jeżeli już muszę parę rzeczy zrobić, to uczucie, jakby mi się ciało rozpadało, jakbym miała robaczki pełzające pod moją skórą, zwłaszcza w kończynach.
No więc kieruje mną strach, że coś mogłoby wpłynąć negatywnie głównie na nerki.
Więc nie wiem jak zacząć. I myślałam, że znalazłam złoty środek, czytając wpis Bow1 zaczynający wątek "choroby neurodegeneracyjne", gdzie rozpisał wszystkie suplementy. Ale teraz znów jestem w kropce.
Czy biorąc te suplementy nie będę dokarmiać grzyba?
No i wciąż pozostaje pytanie - co z nerkami?
wicher
Posty: 22
Rejestracja: 07 kwie 2017, 17:30

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: wicher » 16 cze 2019, 12:40

Tak jak pisałem wcześniej, betaina hcl do posiłków, jeżeli nie bierzesz. Polecam, jedz kaszę gryczaną (tylko ta bio), gryka to nie zboże. Jedz żółtka, bomba witamin i potrzebnych składników (składniki w nich zawarte biorą udział w chelatacji i nie musisz się martwić o rtęć w organiźmie).
Przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy post z tego tematu.
Życzę zdrowia.
sowka
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: sowka » 16 cze 2019, 23:54

Jeszcze to przyszło mi do głowy - powinnaś to przeczytać o nietolerancji histaminy może jakieś podobieństwa odnajdziesz
https://paleosmak.pl/srodmiazszowe-zapa ... ria-hanki/
https://testosterone.pl/wiedza/kompendi ... histaminy/

Z dawkami wg. mnie trzeba pokminić zaczynając o zbadania poziomu B12
żółtka są rzeczywiscie super odżywcze
Żółtko zawiera zdecydowaną większość składników odżywczych, w tym cały tłuszcz. Przez to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E i K) są obecne tylko w żółtku.
U osób z chorobami autoimmunologicznymi jajka mogą nasilać objawy i wtedy warto albo całkowicie wykluczyć jajka z diety, albo ograniczyć się do samych żółtek.
https://paleosmak.pl/wartosci-odzywcze-bialka-i-zoltka/

Mam koleżankę która surowe żółtka miesza ze zmielonym siemieniem lnianym i babką jajowatą - tak to spożywa i widzi poprawę w uszczelnianiu jelit ma więcej energii i zauważyła że ma mniej reakcji alergicznych. Niestety to indywidualna kwestia -musisz poeksperymentować.
Zaczęła też dodatkowo suplementowac B12 bo nie je mięsa w żadnej postaci choć była bardzo niechętna upierała się ze wszystkie składniki odżywcze powinno się dostarczac przez pożywienie , w jej przypadku miała duże niedobory które powstały przez długie lata chorób jelit.
Nie mogła także suplementować Wit C nawet liposomalnej , wiele prób i pracy nad doborem doprowadziło ją do sproszkowanej skórki owoców dzikiej róży. Zalewa to ciepła wodą i zjada ta papkę - taki kolagen roslinny być może też jej jelito tego potrzebowało :)miała pewnie nadżerki
Owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który, jak uważają eksperci, może być roślinną wersją oleju rybiego. GOPO może być jednym z czynników wpływających na właściwości przeciw-artretyczne tych owoców. Stwierdzono, że tabletki z wyciągiem z dzikiej róży zmniejszają ból artretyczny nawet o 90 procent!
Owoce różane są bardzo bogate w witaminę C. Mają jej przeciętnie 600 mg%, podczas gdy słynąca z witaminy C cytryna ma przeciętnie od 30-70 mg% wit. C. Ponadto zawierają witaminy A (prawie tyle samo co marchewka), B1, B2, E, K, P (rutyna), kwas foliowy (witamina z grupy B), kwasy organiczne, antocyjany, glikozydy, które działają uspokajająco oraz liczne minerały, np. magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, siarkę.
Dzięki zawartej w niej przeciwkrwotocznej witaminie K oraz rutynie (wit. P), zapobiega wewnętrznym krwawieniom.

https://organis.pl/produkt/dzika-roza-m ... gL3BvD_BwE

https://jarmarknatury.pl/proszek-ze-sko ... lagenu-200

Tu trochę naukowo i szczegółowo - ale warto się zapoznać
http://www.czytelniamedyczna.pl/3291,ni ... nnego.html
cyt.
LECZENIE NIEDOBORU WITAMINY B12
1. Ogólne uwarunkowania terapii niedoboru witaminy B12:
a. leczenie choroby podstawowej:
? leczenie hipowitaminozy, aby było skuteczne, musi być podjęte wcześnie.
? jest możliwe tylko w nielicznych przypadkach (np. leczenie stanu zapalnego jelita, czy też eliminacja pasożyta),
? najczęściej spotykana niedokrwistość Addisona-Biermera nie poddaje się terapii i wymaga substytucyjnego podawania witaminy B12 do końca życia,
b. sytuacje kliniczne wymagające szybkich decyzji:
? w przypadku ciężkiej niedokrwistości (Hb<6,0 g/dl) i/lub wystąpienia objawów ze strony układu krążenia lub OUN należy przed przetoczeniem koncentratu krwinek czerwonych (KKCz) zabezpieczyć surowicę chorego w celu oznaczenia poziomu witaminy B12 (ewentualnie kwasu foliowego), po takim postępowaniu można rozpocząć substytucję witaminy B12.
Kierunki leczenia
leczenie choroby podstawowej (o ile to możliwe),
b. uzupełnienie niedoboru witaminy B12,
c. zmiana nawyków żywieniowych.
3. Wybór preparatu, drogi i częstości podawania witaminy B12:
a. preparaty doustne (w Polsce rzadko stosowane):
? u osób z niedoborem w diecie, ale z prawidłowym wchłanianiem witaminy B12, należy podawać 0,05 mg/dobę,
? przy zaburzeniach wchłaniania witaminy B12 podać 1 mg/dobę – przy takiej dawce zachodzi bierne wchłanianie,
? u osób z wtórnym niedoborem witaminy B12 związanym z zaburzeniami trawienia białek – dawka jw. (w sytuacji, gdy wynik testu Schillinga jest prawidłowy, ale zachodzi nieprawidłowe wchłanianie witaminy B12 zawartej w pożywieniu),
b. preparaty parenteralne (w Polsce dostępna jest postać domięśniowa):
? w celu uzupełnienia początkowego niedoboru:
1. witamina B12 1 mg/dobę przez 7 dni,
2. witamina B12 1 mg 2 razy w tygodniu przez 2 tygodnie,
3. witamina B12 1 mg raz na tydzień przez 4 tygodnie,
? leczenie przewlekłe – możliwe następujące warianty:
1. witamina B12 1 mg raz w miesiącu,
2. witamina B12 1 mg raz na 3 miesiące,
c. osoby z objawami neurologicznymi – proponowane dawkowanie to 1 mg na tydzień przez 6 miesięcy.
4. Czas trwania leczenia – suplementacja witaminy B12 w przypadkach zaburzeń wchłaniania powinna trwać do końca życia.
5. Monitorowanie leczenia:
? ustąpienie megaloblastozy szpikowej w ciągu 12 h od włączenia do terapii witaminy B12,
? wzrost retikulocytozy pomiędzy 5-8 dniem od momentu rozpoczęcia leczenia (z reguły kilkukrotny),
? normalizacja stężenia bilirubiny w surowicy pod koniec pierwszego tygodnia leczenia,
? zanik hipersegmentacji jąder granulocytów obojętnochłonnych po 2 tygodniach terapii,
? zmniejszenie MCV o 5 fl (5 ?m3) co 2 tygodnie,
? normalizacja hemoglobiny po 2 miesiącach leczenia, obniżenie poziomu homocysteiny i MMA do wartości prawidłowych,
? ustępowanie objawów klinicznych: poprawa subiektywna, ustąpienie objawów zapalenia języka,
? odwracalność objawów neurologicznych: zależne od czasu występowania objawów – trwające powyżej 6 miesięcy mogą się nie cofnąć.
6. Środki ostrożności w terapii witaminą B12:
? pomiar poziomu potasu w osoczu – zwłaszcza w pierwszym tygodniu leczenia,
? w pierwszych 2 tygodniach leczenia pomiar poziomu żelaza w osoczu,
? nie należy stosować antagonistów kwasu foliowego,
? nie stosować sterydów systemowych i kwasu foliowego zamiast suplementacji witaminy B12, gdyż, pomimo przejściowej poprawy stanu klinicznego, znacznie zwiększają ryzyko uszkodzenia układu nerwowego,
? [b]nie stosować substancji zmniejszających wchłanianie witaminy B12 z układu pokarmowego:
– sulfasalazyny,
– kolchicyny,
– kwas askorbinowego,
– alkoholu.
[/b]
7. Zalecenia dietetyczne jako uzupełnienie terapii niedoboru witaminy B12:
? dieta bogata w białko zwierzęce (szczególnie duże ilości witaminy B12 zawiera wątroba),
? u wegetarian należy zaproponować produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające witaminę B12.



Co do Wit B i dobrego suplementu to wybieraj preparaty wolne od kazeiny, żelatyny, glutenu, soli, konserwantów, cukru oraz drożdży.
dedykowany dla wegetarian i wegan
https://www.fit-zone.pl/p1929,laborell- ... t-diety.ht
Zawartość witaminy B12 (metylokobalamina) w jednej kropli (zalecana dzienna porcja): 200mcg (8000% referencyjna wartość spożycia)


tu do ssania
https://planetazdrowia.com/now-food-wit ... -1538.html
https://www.apteka-melissa.pl/produkt/s ... 32816.html


https://www.fit-zone.pl/p2043,laborell- ... diety.html
Zawartość składników w 1 kapsułce (w zalecanej dziennej porcji): cholina – 86mg, kwas pantotenowy – 50mg (833% RWS), tiamina – 50mg (4545,5% RWS), ryboflawina – 50mg (3571,4% RWS), witamina B6 – 50mg (3571,4% RWS), niacyna – 50mg (312,5% RWS), inozytol – 50mg, kwas p-aminobenzoesowy (PABA) – 50mg, sól glukozowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego – 720,66mcg, w tym: kwas foliowy – 400mcg (200% RWS), witamina B12 – 100mcg (4000% RWS), biotyna – 50mcg (100% RWS).
RWS – referencyjna wartość spożycia.


tu wiecej innych suplementów tej firmy Laborell
https://www.i-apteka.pl/firm-pol-147193 ... z-o-o.html
sowka
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: sowka » 17 cze 2019, 0:15

Aniutek a jaka była u Ciebie pierwsza zdiagnozowana choroba własciwie ? ta podstawowa ?
bo rozumiem potem lawina polekowa.
Mojej mamie paznokcie zajęte grzybica odrastały jak zakrapiała /smarowała jodyną ... nie pamietam tylko ilu procentową ,ale chodziło o jod który jest dobry na zmiany grzybiczne.
sowka
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: sowka » 17 cze 2019, 0:40

Witamina B12 w postaci sprayu pod język o smaku morelowym, ktora jest dostarczana bezpośrednio do krwiobiegu.
https://organeo.pl/product-zul-2218-Bet ... prayu.html

Test Schillinga - badanie wchłaniania witaminy B12
Po podaniu doustnym znakowanej witaminy B12, podaje się jednorazowo domięśniowo
1000 mikrogramów witaminy B12.

Niedobory witaminy B12 z następujących powodów:
- całkowite wyłączenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (ścisły wegetarianizm);
- zahamowanie (wrodzone lub nabyte) wydzielania czynnika wewnętrznego, umożliwiającego
wchłanianie witaminy B12 (czynnik Castle’a);
- brak czynnika Castle’a na skutek resekcji żołądka;
- przewlekłe atroficzne zapalenie błony śluzowej żołądka;
- zespoły złego wchłaniania: po resekcji jelita krętego, w przebiegu celiakii, sprue tropikalnej
(psylozy), choroby Leśniowskiego - Crohna;
- kompetycyjne wykorzystywanie witaminy B12 przez bakterie jelitowe (zespół ślepej pętli), lub
przez pasożyty (zarażenie bruzdogłowcem szerokim)

Wyczytałam że
DOTYCZY WPRAWDZIE TEJ ZŁEJ FORMY B12 ALE....
Np. przy podawaniu w zastrzykach Cyjanokobalaniny, 500 mikrogramów/ml ( innej w zastrzykach w Pl nie podaja )
sa takie zalecenia:
Przed rozpoczęciem oraz między 5. a 7. dniem leczenia wskazane jest wykonanie następujących badań
laboratoryjnych: stężenie kwasu foliowego, hematokryt, retykulocyty (znaczny wzrost liczby
retykulocytów jest wczesnym dowodem skuteczności leczenia) oraz stężenie witaminy B12.
W przypadku długotrwałej terapii zaleca się kontrolę parametrów hematologicznych oraz stężenia
witaminy B12 co 3 do 6 miesięcy.
Przez pierwsze 48 godzin leczenia należy monitorować stężenie potasu w surowicy, ze względu na
możliwość wystąpienia hipokaliemii zagrażającej zatrzymaniem krążenia.
Żadnych ostrzezeń o nerkach
Kwas foliowy stosowany w dużych dawkach przez dłuższy czas powoduje obniżenie stężenia
witaminy B12 we krwi. I ŻE NIE STOSOWAC RÓWNOCZEŚCIE Z wIT C
Witamina C niszczy in vitro cyjanokobalaminę, dlatego należy unikać jednoczesnego podawania tych
witamin
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie,
W ciągu 48 godzin od podania domięśniowego 100 lub 1000 mikrogramów witaminy B12 50 - 98%
dawki leku ulega wydaleniu z moczem, większość w ciągu pierwszych 8 godzin od podania. Część
jest wydalana z żółcią i ulega krążeniu wątrobowo-jelitowemu
sowka
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: sowka » 17 cze 2019, 0:40

Witamina B12 w postaci sprayu pod język o smaku morelowym, ktora jest dostarczana bezpośrednio do krwiobiegu.
https://organeo.pl/product-zul-2218-Bet ... prayu.html

Test Schillinga - badanie wchłaniania witaminy B12
Po podaniu doustnym znakowanej witaminy B12, podaje się jednorazowo domięśniowo
1000 mikrogramów witaminy B12.

Niedobory witaminy B12 z następujących powodów:
- całkowite wyłączenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (ścisły wegetarianizm);
- zahamowanie (wrodzone lub nabyte) wydzielania czynnika wewnętrznego, umożliwiającego
wchłanianie witaminy B12 (czynnik Castle’a);
- brak czynnika Castle’a na skutek resekcji żołądka;
- przewlekłe atroficzne zapalenie błony śluzowej żołądka;
- zespoły złego wchłaniania: po resekcji jelita krętego, w przebiegu celiakii, sprue tropikalnej
(psylozy), choroby Leśniowskiego - Crohna;
- kompetycyjne wykorzystywanie witaminy B12 przez bakterie jelitowe (zespół ślepej pętli), lub
przez pasożyty (zarażenie bruzdogłowcem szerokim)

Wyczytałam że
DOTYCZY WPRAWDZIE TEJ ZŁEJ FORMY B12 ALE....
Np. przy podawaniu w zastrzykach Cyjanokobalaniny, 500 mikrogramów/ml ( innej w zastrzykach w Pl nie podaja )
sa takie zalecenia:
Przed rozpoczęciem oraz między 5. a 7. dniem leczenia wskazane jest wykonanie następujących badań
laboratoryjnych: stężenie kwasu foliowego, hematokryt, retykulocyty (znaczny wzrost liczby
retykulocytów jest wczesnym dowodem skuteczności leczenia) oraz stężenie witaminy B12.
W przypadku długotrwałej terapii zaleca się kontrolę parametrów hematologicznych oraz stężenia
witaminy B12 co 3 do 6 miesięcy.
Przez pierwsze 48 godzin leczenia należy monitorować stężenie potasu w surowicy, ze względu na
możliwość wystąpienia hipokaliemii zagrażającej zatrzymaniem krążenia.
Żadnych ostrzezeń o nerkach
Kwas foliowy stosowany w dużych dawkach przez dłuższy czas powoduje obniżenie stężenia
witaminy B12 we krwi. I ŻE NIE STOSOWAC RÓWNOCZEŚCIE Z wIT C
Witamina C niszczy in vitro cyjanokobalaminę, dlatego należy unikać jednoczesnego podawania tych
witamin
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie,
W ciągu 48 godzin od podania domięśniowego 100 lub 1000 mikrogramów witaminy B12 50 - 98%
dawki leku ulega wydaleniu z moczem, większość w ciągu pierwszych 8 godzin od podania. Część
jest wydalana z żółcią i ulega krążeniu wątrobowo-jelitowemu
Aniutek
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2017, 12:30

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: Aniutek » 17 cze 2019, 23:28

Najpierw był wirus C z krioglobulinemią, potem nerki, a potem sterydy No i potem reszta.
Nie za bardzo wyobrażam sobie smarować palce u rąk jodyna czy płynem Lugola, gdyż wydaje mi się, że za dużo jodu przedostało by się do organizmu, a poza tym strasznie rzucało by się w oczy.
Tyle piszesz o Wit. B12, a ja gdzieś niedawno czytałam, że z chorymi nerkami to trzeba uważać na tę witaminę.
sowka
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Choroby neurodegeneracyjne

Postautor: sowka » 18 cze 2019, 9:35

Aniutek z całym szacunkiem ,ale coś tu nie gra .
Nerki - zrozumiałam że to wtórne kłębuszkowe zapalenie nerek po przebytej chorobie watroby.
Małymi kroczkami ale spróbuj i obserwuj , zawsze możesz zrobić stop.
Tak rozpisałam się o B12 choć nie zbadałaś tego poziomu nawet , jak równiez D3 , ale mój wpis był po to aby raczej podpowiedzieć kierunek
bo uważam że niski poziom kwasu żołądkowego nie pozwoli nawet przyswoić B12 i innych składników z pokarmu , a skutki sterydów i przerost grzyba w organiżmie mocno Ci na pewno szkodza , nawet psychiczne bo masz lęki przed tym co nowe lub inne .Ale sama tu napisałacś ze do lekarza juz nie chcesz chodzić ....
Boisz się B12 ,jodu przezskórnie ,a niedoborów pokarmowych i grzybicy nie ?
Efekt wizualny zażółcenia na skórze jest problemem ,a brak paznokcia nie ?
Smarujesz na noc palca a w dzień zaklejasz plasterkiem , ale to tylko moja sugestia .
Problem czasami tkwi w nas samych i dotyczy przełamywania siebie , swoich starych schematów itp.
pozdrawiam ciepło :)

Walter Last
Jak wyleczyć się z drożdżaków
http://www.nexus.media.pl/files/jak_wyl ... agment.pdf
http://www.nexus.media.pl/?389,jak-wyle ... drozdzakow

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości